အခုုတေလာ ခ်ဥ္ခ်င္းတပ္ေနတာ ၾကက္သားကာလသားခ်က္လိုု႔ ေခၚတဲ့ ၾကက္သားျပြန္းပါ။ အဲ့တာနဲ႔ တေလာက ညေစ်းဘက္ ေရာက္ေတာ့ ျမန္မာၾကက္ ဒီက အေခၚ အိမ္ခ်က္ ေပါ့ အဲ့တာ တေကာင္ကိုု ဝယ္ပါတယ္ ၁ ကီလိုု စြန္းစြန္းေလးထင္တယ္။ ၁၃၅ ဘတ္လား မသိဘူး ေပးရတယ္။ ေသခ်ာတာကေတာ့ ျမန္မာျပည္ထက္ အမ်ားႀကီး ပိုေပါတယ္ ဆိုုတာပဲ။ တီခ်မ္းဆိုုတဲ့ ကာလသမီးခ်က္ေတာ့လဲ ၾကက္သားကာလသမီးခ်က္ေပါ့ သိုု႔ေသာ္လဲ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္က ဘာလဲဆိုုေတာ့ ....ငွဲငွဲငွဲ.......(အမွန္ကေတာ့ ေမာင္ခ်က္ေပးတာပါ ကိုုယ္က ခိုုင္းယံုုပဲ) (:=))
ဘယ္လိုုပဲ ျဖစ္ျဖစ္ေလ ေမာင့္လိုု ေယာက်္ားရ (ေရြးယူ)ထားတာ ကိုုယ္ကံေကာင္းတယ္ေပါ့။ မနာလိုုျဖစ္ၾကပါ အားက်ၾကပါ ေရြးခ်ယ္မႈ ဥပမာ ယူၾကပါ။ ၾကားဖူးၾကတယ္မွလား အိမ္ေထာင္မႈ ဘုုရားတည္ ေဆးမွင္စုုပ္ထိုုးေလ က်န္တာေတြအားလံုုးက ပညာရွိမႀကီး တီခ်မ္း ေျပာသလိုု “နင္ေရြးခ်ယ္တဲ့ လမ္း” ပဲေလ။
ၾကက္သားျပီးေတာ့ ဘူးသီးလဲ ရွာဝယ္ရပါေသးတယ္။ ဒီမွာက ျမန္မာျပည္မွာလိုု ဘူးသီးအႀကီးႀကီးေတြ မရွိဘူး။ အေသးေလးေတြပဲ ရွိတယ္ နုုေတာ့ ပိုုနုုတာေပါ့ သိုု႔ေသာ္ ဘူးသီးႀကီးေတြကိုုမွ ဘူးသီးထင္တဲ့ တိုုင္းျပည္ကလာ တာကိုုးေနာ္။ ေသးလိုု႔ မႀကိဳက္တာဆိုုလိုု႔ဘူးသီး နဲ႔ ေနာက္တခုု ပီး.........(ဆင္ဆာ) ပဲရွိတယ္။ ထား။
ၾကက္သားကိုုေတာ့ ဆိုုင္က တခါတည္း တံုုးခိုုင္းလိုုက္ပါတယ္။ ေရာင္းတဲ့ မိန္းမ က အကုုန္လုုပ္ေပးလိုုက္တာပါ။ အတံုုးတံုုးတာေကာ၊ အူ (ဒီမွာက အူကိုု မယူပါဘူး လႊတ္ပစ္ၾကပါတယ္ ကိုုယ္က ယူမယ္ေျပာတာ ေနာက္က်သြား တယ္ သူက လွီးရင္း ျဖတ္ရင္း ပစ္ျပီးေနျပီ) အခုု ဒီစာကိုုေရးေနရင္းနဲ႔ေတာင္ စဥ္းစားေနမိတယ္။ အခုုေတာ့ ဒီမွာ ဝယ္ေတာ့ ဒီက ေစ်းအေတြ႔အၾကံဳေရးတာေပါ့။ မၾကာမီ တီခ်မ္းတေယာက္ ျမန္မာျပည္ျပန္ေရာက္ရင္ေတာ့ တီခ်မ္း စာေတြထဲမွာ ျမန္မာျပည္ကေစ်းအေတြ႔အၾကံဳ ဆိုုရင္ ေစ်းသည္ေတြ အေပါက္ဆိုုးတာ အေလးခိုုးတာ
တီခ်မ္း စြာလန္က်ဲျပန္ရန္ျဖစ္တာေတြ မိုုးမႊန္ေနေတာ့မွာပဲလိုု႔။ ဘယ္လိုုပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ဒီက ေစ်းေတြကေတာ့ ဝယ္ရတာ တကယ္ စိတ္ခ်မ္းသာပါတယ္။ ကိုုယ္က ေ-ာက္ဖက္လုုပ္ျပီး ဒင္းတိုု႔ ကိုု စကားမေျပာခ်င္ရင္ ထိုုင္းလိုု မတတ္သလိုု ျပံဳးျပီး ဟိုုဟာ လက္ညွိဳးထိုုး ဒီဟာလက္ညွိဳး ျပဳံး (ခ်င္ေယာင္ေဆာင္)ျပီး အီးလိုုေျပာခိုုင္း ရင္ သေဘာေကာင္းစြာ လုုပ္ေပးၾကပါလိမ့္မယ္။ ထား။
အဲ့တာနဲ႔ အိမ္ျပန္ေရာက္ေတာ့ ၾကက္သား ကာလသား ကိုု ကာလသမီးက ကာလသားကိုု အေျပာနဲ႔ ခိုုင္းျပီး ခ်က္ပါ
ေတာ့တယ္။ ပထမဆံုုး ဘူးသီးေလးေတြကိုု ၾကိဳက္တဲ့ အေနေလးေတြလွီးထားပါ။ (ပံုု-၁)။ ၾကက္သားကိုု နႏြင္း၊ ဆား အခ်ိဳ မႈန္႔ တိုု႔ နဲ႔ နယ္ျပီး နွပ္ထားပါ။ (ပံုု-၂)။ ၾကက္သြန္ ျဖဴ နီ ကိုု လိုုသေလာက္ ၾကိတ္စက္နဲ႔ ၾကိတ္ထားပါ။ (ပံုု-၃)။ ငရုုတ္ဆံုုနဲ႔ ေထာင္းလဲ ရတယ္။ ကိုုယ္ၾကိဳက္သလိုုေပါ့။ နိုုင္ငံျခားမွာေနေနတာ ဆိုုေတာ့ ငရုုတ္ဆံုု ေတာ့ မရွိ။ ရွိလဲ ေထာင္းရင္ ေဘးအိမ္ေတြ နဲ႔ သတ္ရဖိုု႔ ျမင္တယ္။ ထား။
ျပီးေတာ့ ခ်က္မယ္လုုပ္ေတာ့ ဆရာလုုပ္မယ့္ ကာလသမီးနဲ႔ တကယ္ခ်က္ရမယ့္ ကာလသားနဲ႔ သတ္ၾကရပါေသး တယ္။ ေမာင္က အလြယ္ လံုုးခ်က္မယ္တဲ့၊ တီက ၾကက္သြန္ျဖဴနီ နဲ႔ ၾကက္သား ကိုု အရင္ ဆီသတ္တဲ့ နည္းနဲ႔ခ်က္ မယ္ေပါ့။ လံုုးေတာ့ လံုုးတာပဲေလ အစိမ္းေစာ္ မနံေအာင္ေပါ့ေနာ္။ အဲ့တာကိုု ဒင္းက နားမေထာင္ပါဘူး။ တခါတည္း အကုုန္ထည့္ျပီး လံုုးမယ့္ နည္းနဲ႔လုုပ္ပါတယ္။ အဲ့ေတာ့လဲ လုုပ္ေပါ့ေနာ္။ သူက တကယ္ခ်က္မွာကိုုး။ အဲ့တာနဲ႔ ခုုနက နယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားထဲ ကိုု ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ၾကိတ္ထားတာ ထည့္ပါတယ္။ ေနာက္ အေရာင္တင္မႈန္႔ နည္းနည္းထည့္ စပ္စပ္ကေလး စားခ်င္တဲ့ သူေတြအတြက္ေတာ့ အေရာင္တင္မႈန္႔ ကိုု ပိုုထည့္ေပါ့ ငရုုတ္ဆံုုနဲ႔ ေထာင္းမယ့္ သူေတြအတြက္ေတာ့ ငရုုတ္သီးေျခာက္ေရစင္စင္ေဆးျပီး ထည့္ေထာင္းလဲ ရပါတယ္။
ျပီးေတာ့ ဆီနည္းနည္းထည့္ ဆားနဲ႔ အခ်ိဳမႈန္႔ကေတာ့ ခုုနက ၾကက္သား နွပ္တံုုးက ထည့္ျပီးျဖစ္လိုု႔ ထပ္မထည့္ေတာ့ပါဘူးေနာ္။ ကဲ ျပင္ဆင္တာေတြျပီးျပီဆိုုရင္ေတာ့ စခ်က္ၾကရေအာင္......
ဒီမွာ တီခ်မ္း သတိတခ်က္လြတ္သြားပါေသးတယ္။ တီက ဖဘ ေျပးၾကည့္ေနတံုုး ဒင္းက ခုုနက နယ္ထားတဲ့ အိုုး ထဲကိုု ေရလိုုသေလာက္ တခါတည္းထည့္ျပီး တည္ခ်လိုုက္ေတာ့တာပဲ။ တခါ ထပ္ သတ္ၾကရျပန္ပါတယ္။ လင္နဲ႔ မယား လွ်ာနဲ႔ သြား မွလား။ သူက ကိုုယ့္ကိုု လာလာပြတ္လိုု႔ပဲ ရတာ။ ကိုုယ္ကေတာ့ ၾကံဳတာနဲ႔ကိုုက္ပစ္တာပဲ။ သူက လွ်ာ ကိုုယ္က သြားေျပာပါတယ္။ ဒင္းက အလြယ္ ခ်က္တာေလ သူၾကက္မစားတိုုင္း။ အဲ့တာနဲ႔ တီလဲ တင္းတာေပါ့ အျမင္ကပ္တာနဲ႔ ကက္ဆက္ဖြင့္ျပီး ေအသင္ခ်ိဳေဆြ သီခ်င္း ဆိုုေနလိုုက္တယ္ ေအးေရာ။
အမွန္က တီက ခုုနက လံုုးထားတဲ့ ၾကက္သားေတြကိုု ဆီလဲ သင့္ယံုုထည့္ထားျပီး ျဖစ္တဲ့ အတြက္ အရင္ သူ႔ခ်ည္း လံုုးခ်င္တာပါ။ ဦးေပၚဦးလိုုေတာ့ ဆားမထည့္ေတာ့ဘူးေပါ့။ သူ႔ခ်ည္းပါပဲဘုုရားေပါ့ေနာ္။(ေျပာတာ နားမလည္က စာမ်ားမ်ား ဘတ္ၾကကုုန္ အသင္ စာဘတ္သူအေပါင္းတိုု႔)။ အဲ့လိုု ၾကက္သားခ်ည္းလံုုးျပီးေတာ့ ေမႊးတက္လာျပီ
ဆိုုေတာ့မွ ေရထည့္မယ္ေပါ့။ အဲ့လိုု အဲ့လိုု။ အဲ့တာကိုု ဟင္းက သူ႔ကြန္ပ်ဴတာ အေဆာ့ မပ်က္ ေအာင္ တခါတည္း
ေရထည့္ပလိုုက္တယ္။ ဘာမွ ေတာ့ မျဖစ္ပါဘူး။ သိုု႔ေသာ္ ကိုုယ္က ပါးစပ္နဲ႔ ခ်က္မယ့္ သူ၊ တခါ ဘေလာခ္မွာလဲ တီခ်မ္းဟင္းခ်က္ေနသည္ က႑ာေလေနာ္။ ဒင္း ဟင္းခ်က္ေနသည္ မွ မဟုုတ္တာ။ လူေတြကလဲ တီခ်မ္း ခ်က္တာ ေကာင္းလြန္းလွခ်ည္ရဲ႕ အရသာရွိလွခ်ည္ရဲ႕ လိုုက္ခ်က္ဖိုု႔ နည္းေလးေတြ လြယ္လွခ်ည္ရဲ႕ စာေရး ေကာင္းလွခ်ည္ရဲ႕ ဆိုုျပီး လာၾက ဘတ္ၾက နည္းနိသ်ယူၾကတာမွလား။ ဘယ္သူကမ်ား ဒင္းေၾကာင့္လာတာ မွတ္လိုု႔။ အဲ့ေတာ့ မေကာင္းရင္ တီက နာမည္ပ်က္မွာေလေနာ္။ အဲ့ေတာ့ ဘယ္လိုုပဲ ျဖစ္ျဖစ္ သမိုုင္းေပး အစဥ္အလာ အရ မိန္းမသည္ လင္ ကိုု တဗ်စ္ေတာက္ေတာက္ ေတာ့ အနည္းကေလး လုုပ္ရပါတယ္။ ဘယ္ေတာ့ မွ ဒင္းတိုု႔ ကိုု လြယ္လြယ္ အေလ်ာ့မေပးနဲ႔။ မရရင္ ကိုုယ့္ကိုုကိုုယ္ ကာကြယ္နည္း သင္တန္းေတြမွာ ေပးေလ့ရွိတဲ့ GPT နည္းကိုုသာသံုုး။ ေအာ္ ဘာလဲ မသိဘူးလား။ အလြယ္ေျပာရင္ေတာ့ ညွစ္ ဆြဲ လိမ္ ေပါ့ကြယ္။ Grip, Pull and Twist ေပါ့ ဘာကိုု ညွစ္မလဲ ဘာကိုု ဆြဲ မလဲ ဘာကိုု လိမ္ မလဲ ဆိုုတာေတာ့ ကိုုယ့္ဘာသာ ဆံုုးျဖတ္ၾကေပါေနာ္။ တီကေတာ့ အဆင္ေျပရာ လက္လွမ္းမီရာပဲ ဟင္းဟင္းဟင္း.....ဆက္ခ်က္ၾကမယ္ ေျပာပါ
တယ္။ ထား။ ဒါေတာင္ဒင္းက အထြန္႔တက္ခ်င္ေနေသးတယ္။ သူတိုု႔ ေတာမွာဆိုုရင္ ကာလသားၾကက္ဆိုုတာတဲ့ သူခိုုးႀကီးညမွာ အလစ္သုုတ္တဲ့ ၾကက္ကိုု ပိုုင္ရွင္ မသိေအာင္ အျမန္နည္းနဲ႔ ခ်က္ျပီး ကာလသားေတြက ဆြဲျပစ္တာ ဆိုုပဲ။ ေရေတြဘာေတြေတာင္ ေသခ်ာမေဆးဘူး ဒီလိုုပဲ အကုုန္ပစ္ထည့္ အျမန္ခ်က္ ၾကတာတဲ့။ ေျပာပလိုုက္ ခုု နင္ေရာင္ေနတာ ေတာ မဟုုတ္ဘူး ဘန္ေကာက္ျမိဳ႕လိုု႔................ (မေသးမွ်င္ အသံေတာ့ ခဏ ငွားသံုုးရတာေပါ့ေအ)
ၾကက္သားေတြကိုု ေရနဲ႔ အရင္တည္လိုုက္ျပီျဖစ္တဲ့ အတြက္....ၾကက္သား နူး စျပဳရင္ ဘူးသီးထည့္ပါ။ ဘူးသီးကိုု အစကတည္းက တမင္ ထည့္ မနွပ္ထား မနယ္တာ မခ်က္တာက ၾကက္သား မနုုရင္ ဘူးသီးျပဲမွာ စိုုးလိုု႔ပါေနာ္။ ေနာက္ေတာ့မွ ေရလိုုသေလာက္ထည့္။ အရသာ ခ်ိဳေပါ့ငံျမည္း တီ့နည္း အတိုုင္း လိုုရင္ ထည့္ ပိုုရင္ ေရေရာ။ အိုုေကျပီဆိုုရင္ ရပါျပီေနာ္။
ပံုုကိုုၾကည့္ပါ ဘယ္ေလာက္ေတာင္ စားလိုု႔ ေကာင္းလိုုက္မလဲလိုု႔ေနာ္။ တီကေတာ့ အရည္ေသာက္ေလး စားခ်င္တာေၾကာင့္ ေရမ်ားမ်ားနဲ႔ ခ်က္ခိုုင္းလိုုက္ပါတယ္။ ဟင္းရည္အျဖစ္လဲ ေသာက္လိုု႔ ရ ထမင္းနဲ႔လဲ ဆမ္းစား လိုု႔ေကာင္း။ အဆင္ေျပလိုုက္တဲ့ ခ်က္ရတာလဲ လြယ္ (အိုုတီခ်မ္း ခ်က္ရင္ မလြယ္တာ မေကာင္းတာ ဘာမွ မရွိဘူး) ဟုုတ္တယ္မွလား ပရိသတ္ႀကီး။
ကဲ မိန္းဟင္း တခြက္ရျပီဆိုုေတာ့ အရံဟင္း ခ်က္ရပါမယ္။ သာကီမ်ိဳးေတြမွလား။ မင္းတုုန္းမင္း ေလာက္ေတာ့ အပြဲ ၃၀၀ မဟုုတ္ေပမယ့္ (အဲ့တာ အလကား ဇာခ်ဲ႕ ျပီး ျဖဳန္းတီးတာ သက္သက္ လိုု႔ ကိုုယ္ကေတာ့ ထင္ပါတယ္။ အင္းေလ... အဲ့တာ ရယ္ ေနာက္ တခုု နွစ္ခုု ရယ္ပဲ သူတိုု႔မွာ လုုပ္စရာရွိတာကိုုးေနာ္) မိန္းဟင္းတခုု အရံ တခုုေလာက္ေတာ့ ရွိမွ ေကာင္းတာေပါ့ေနာ္။ မရွိတဲ့ အခါလဲမရွိတဲ့ အေလ်ာက္စားျဖစ္ပါတယ္။
အရံအတြက္ကေတာ့ အဲ့ေန႔ကပဲ ေတြ႔လိုု႔ စားခ်င္သဟာနဲ႔ ဝယ္လာတဲ့ မန္က်ည္းရြက္နုုေလးေတြပါ။ ထမင္းျမိန္ဖိုု႔ သုုပ္စားၾကပါတယ္။ မန္က်ည္းရြက္က တကယ္တန္းေျပာရရင္ ခ်က္နည္း ဘယ္နွနည္းမွ မရွိ။ သုုပ္ရင္ သုုပ္ မသုုပ္ရင္ အရည္ေသာက္။ မဟုုတ္ရင္ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ေလးလိုု ေၾကာ္ခ်က္ ဒေလာက္ပါပဲ။ ဆိုုေတာ့ အလြယ္ဆံုုးကေတာ့ သုုပ္တာေပါ့။ ၾကက္သြန္ေလးလဲ ပါးပါးလွီးလိုုက္ပါအံုုးေလ။ ေနာက္ ေျမပဲမႈန္႔ ေထာင္းထား
တာေလးပါရွိရင္ေတာ့ ပိုု ေကတာေပါ့။ တီကေတာ့ ဒီမွာ ေျမပဲမႈန္႔က ေထာင္းပီးသား အထုုပ္ေလးေတြ နဲ႔ ေရာင္း တာကိုု ဝယ္ထားပါတယ္။ အရင္တခါ မာလာဟင္းတံုုးက ဟာေတြခုုထိ မကုုန္ေသးဘူး။
ျပီးရင္ ဘာမွ မလိုုေတာ့ဘူး ဆား အခ်ိဳမႈန္႔ နည္းနည္းထည့္ ဆီစိမ္းေလးနဲ႔ ဆိုုရင္ ေမႊးေမႊးေလး။ အမွန္က ေျမပဲဆီ စစ္စစ္ ရရင္ေတာ့ ပိုုေကာင္းမွာေပါ့ သိုု႔ေသာ္ ဒီမွာက ပဲပိစပ္ဆီကလဲ စစ္စစ္ေလးပဲ ဆိုုေတာ့ ျမန္မာျပည္က စားအုုန္းဆီ အေရာေတြ ထက္ေတာ့ ပိုုစိတ္ခ်ရတာ အမွန္ပဲ။ ေရရွည္ ေရာဂါဘယ ကင္းေဝးၾကဖိုု႔ စားသံုုးကုုန္ ေတြအႏၱရာယ္ ကင္းရွင္းေအာင္လဲ လုုပ္ေဆာင္ေပးၾကေစခ်င္ပါတယ္ လႊတ္ေတာ္ အမတ္မ်ားနဲ႔ သမၼတႀကီး ရွင့္။
ဒီေန႔ေတာ့ စိတ္ပါလက္ပါနဲ႔ ရံုုးမွာ ေရးလိုုက္တာ ပိုုစ့္ေလးက ရွည္ျပီး ဘတ္လိုု႔ေကာင္းမယ္ ရယ္ရမယ္ ေမွ်ာ္လင့္ပါ တယ္ေနာ္။
ယေန႔ ဘေလာခ္ဂင္းကမာၻရဲ႕ တီခ်မ္း ခ်က္မယ္ ျပဳတ္မယ္ ညွစ္ ဆြဲ လိမ္မယ္ အစီအစဥ္ ဒီတင္ျပီးဆံုုးပါျပီရွင္။
မိဘျပည္သူမ်ား မီးမွန္မွန္လာ၍ ကိုုယ္စိတ္နွစ္ျဖာက်န္းမာၾကျပီး ပိုုက္ဆံ အပါအဝင္ ၃ ျဖာ ခ်မ္းသာၾကပါေစ။
A Chen
4:08PM
Thursday
3rd May 2012
Office
Bangkok
KuchingTrip
-
ဒီတခေါက်တော့ Kuchingသွားခဲ့တယ်။
သန့်ရှင်းသပ်ရပ်နေတဲ့မြို့ကလေးပဲ...၊ ဒေသစာတွေကလည်း အရသာရှိလိုက်တာ...။
ဓါတ်ပုံတွေ သိပ်မရိုက်ဖြစ်တော့ဘဲ မြင်သမျှ ...
2 weeks ago
ထား... အဲေလ ... စားလို ့ေကာင္းလိုက္ မယ္ျ့ဖစ္ခ်င္း
ReplyDeleteI am so hungry after read this nice post
ReplyDelete<3 <3 :)
ReplyDeleteတီခ်မ္း ေရ ဒီဟင္း ၂ မ်ဳိးလုံးၾကိဳက္တယ္ ...ဗုိက္ဆာေနတာအခုပုိဆာသြားၿပီ ...
ReplyDeleteထားပါတယ္ ဗစ္မ
ReplyDeleteသစ္သစ္ က ေမဖလားဝါးသစ္လား
ခင္ေသာ္တာ း၀း၀
နွစ္မ်ိဳးစလံုုးၾကိဳက္ရင္ နွစ္မ်ိဳးစလံုုးခ်က္စားေပါ့ အေနာ္နိမတ္စ္ေရ....
ၾကက္သားဟင္းစားခ်င္သြားၿပီ။ တီ႔စာအုပ္ဘယ္ေတာ႔ ထြက္မွာတုန္း
ReplyDeleteတီးခ်မ္း
ReplyDeleteမန္က်ည္းရြက္သုတ္မစားရတာ မွန္း ၅ ႏွစ္ ၆ ႏွစ္ ေလာက္ ရွိထင္ရဲ ့
kyi sandar
အီဗီ ေရ စာအုုပ္က တီျပန္မွ ထုုတ္လုုပ္ေရး ကိစၥ ေလ့လာရမွာ စာေပစီစစ္ေရး တင္ရမွာ စသျဖင့္ ဆိုုေတာ့ ေနာက္ နွစ္ေလာက္မွျဖစ္မယ္ ထင္တယ္ကြယ္
ReplyDeleteၾကည္စႏၵာ ဟုုတ္တယ္ ဒီမွာ ေတာင္ ရွားတယ္ တခါတေလ မွ ေတြ႔ရတာ
စာဖတ္ရင္းနဲ႔ ရယ္လိုုက္ရတာ။
ReplyDeleteသိပ္ခ်စ္ဘိုု႔ေကာင္းေအာင္ ေရးတတ္တယ္။
မန္က်ည္းရြက္သုုပ္ စားခ်င္လိုုက္တာ
တီ့မောင်က ကြက်သားမစားတော့ တီကဘာကျွေးလဲ
ReplyDeletelove your writing , also cooking !
ReplyDeleteEsther
I will miss your writing Tchan. please post regularly when you stay in RGN. Thanks.
ReplyDeletemiss you T Chan
ReplyDelete