Wednesday, January 11, 2012

ညွပ္ေခါက္ဆြဲ အရည္ၾကည္

ညွပ္ေခါက္ဆြဲ အရည္ၾကည္


နွစ္သစ္လဲကူးျပီ.......တီခ်မ္းႀကီးလဲ အသက္ ၃၀ ေက်ာ္ျပီ လခစားလုုပ္ေနတာလဲ ၁၀ နွစ္ေက်ာ္ျပီ။ တကယ္ေျပာတာပါ တခါတခါ အရင္က ဖရီးလန္႔စ္ တိုုးဂိုုက္တ္ လုုပ္ခဲ့တဲ့ ဘဝ ကိုုတကယ္လြမ္းတယ္။ ကိုုယ့္ကိုုကိုုယ္လဲ သိပါတယ္ ကိုုယ္ဟာ office material မဟုုတ္ဘူး။ ဘယ္တံုုးကမွ မဟုုတ္ခဲ့ဘူး ဆိုုတာ။ ထားပါေတာ့။

အခုုေတာ့ အသက္လဲ ၃၀ ေက်ာ္ျပီ။ ၂၀၁၂ လဲ ေရာက္ျပီဆိုုေတာ့ ေျပာင္းလဲျပဳျပင္ေရးေတြ လုုပ္ရေတာ့မယ္။
ပထမဆံုုး အလုုပ္ရမွာကေတာ့ လခစားဘဝက လြတ္ေအာင္ အလုုပ္ကထြက္ရမွာပဲ.......ျပီးရင္ ေစ်းေရာင္းမယ္။ တကယ္ေျပာတာ မယံုုမရွိနဲ႔။

အဲ့ေတာ့ အခုုကတည္းက ဟင္းခ်က္နည္း အသစ္ေတြ တမ်ိဳးျပီး တမ်ိဳး တီထြင္ဆန္းသစ္ရေတာ့မယ္။ ကဲ လာျပီ....

ပထမဆံုုးအေနနဲ႔ေတာ့ နွစ္သစ္မွာ လြယ္လြယ္ေလးပဲ အရင္စခ်က္မယ္။

အိမ္မွာ တီ့အေမ အျမဲလိုုလိုုခ်က္ေကြ်းတဲ့ တီတိုု႔ေတြလဲ ၾကိဳက္၊ ခ်က္ရတာလဲ လြယ္ကူတဲ့ အရည္ၾကည္ေခါက္ဆြဲပါ။ ပထမဆံုုးလုုပ္ထားရမွာကေတာ့ တီခ်မ္းတိုု႔ မိဘ ဘိုုးဘြားစဥ္ဆက္က လက္ဆင့္ကမ္းလာတဲ့ မဟာဟင္းရည္ ကိုု ၾကည္ေအာင္တည္ထားရမွာပါပဲ။ မဟုုတ္ရင္ အရည္ၾကည္ေခါက္ဆြဲလိုု႔ဘယ္ေခၚမလဲေနာ္.....နည္းကေတာ့ ဒီမွာ ၾကည့္ပါ။ အသား .၂၅ ကီလိုု ေလာက္၊ အစိတ္သားေလာက္ ဒါမွ မဟုုတ္လဲ မွန္းျပီးေတာ့ေပါ့ လိုုခ်င္တဲ့ ေရေလာက္နဲ႔ အိုုးထဲမွာ ထည့္ျပီးတည္ပါ။ တီကေတာ့ ၾကည့္ထည့္လိုုက္တာပဲ။ ေနာက္ျပီးေတာ့ နံရိုုး အရိုုးၾကမ္းေတြနဲ႔လဲ ဟင္းရည္ ကိုု ပိုုခ်ိဳေအာင္ လုုပ္လိုု႔ရပါတယ္။ တည္တာကေတာ့ အဖံုုးေလး ဖြင့္ျပီး မီးေအးေလးနဲ႔ တည္ပါ။ တည္ေနတံုုးမွာ ဆား အခ်ိဳမႈန္႔ မထည့္ပါနဲ႔။ ထည့္ခ်င္ရင္ ဆားနည္းနည္းထည့္ပါ။ အခ်ိဳမႈန္႔ေတာ့ မထည့္ပါနဲ႔။ အခ်ိဳမႈန္႔ က ၾကာၾကာတည္ရင္ ဓါတ္ပ်က္တတ္လိုု႔ပါ။ ဆားကေတာ့ အိုုးထဲ ထည့္တည္ရင္ အိုုးေပါက္တတ္ပါတယ္။ အဲ့တာေၾကာင့္ တီကေတာ့ ဆားေရာ အခ်ိဳမႈန္႔ ေရာ မထည့္ျပီး တည္ပါတယ္။ စားခါနီးေတာ့မွ ပန္းကန္ထဲ စိတ္ၾကိဳက္ အရသာရေအာင္ ထည့္ျပီးစားပါတယ္။ ဟင္းရည္တည္ ျပီးရင္ေတာ့ အိုုးထဲက အသားကိုု ဆယ္ အေအးခံ ျပီးေတာ့ ပါးပါးေလးေတြသိုု႔ အေခ်ာင္းေခ်ာင္းေလးေတြ ကိုုယ့္ စိတ္ၾကိဳက္လွီးထားပါ။ ပံုုကိုုၾကည့္ပါ။ ျပီးေတာ့ သံပရာသီး နဲ႔ နံနံပင္လဲ လွီးထားပါ။





ဟင္းရည္ကိုု ၾကည္ေအာင္တည္ထားေပးျပီးျပီဆိုုရင္ ေနာက္ထပ္ျပင္ဆင္ရမယ့္ ဟာေလးေတြ လုုပ္ထားဖိုု႔ ပါပဲ။ အဲ့တာကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြ ကိုု ပါးပါးမလွီးဘဲနဲ႔ၾကိတ္စက္နဲ႔ ၾကိတ္ထားပါ။ ပါးပါးလွီးျပီးခ်က္တဲ့ ဆီခ်က္က ျမန္မာ အသုုပ္အတြက္ပါ။ ဟုုတ္ကဲ့ တီခ်မ္း က အဲ့လိုုအေသးစိတ္ျပီး ဇီဇာ ေၾကာင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကိုု ၾကိတ္ျပီးရင္ အိုုးထဲ ဆီထည့္ မီးေအးေလးနဲ႔ ခ်က္ပါ။ တူးမသြားေအာင္ ဂရုုစိုုက္ေပးေနာ္။ ေနာက္ နႏြင္းမႈန္႔ နည္းနည္းထည့္ဖိုု႔လဲ မေမ့နဲ႔အံုုး။ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြ ဝါလာလိုု႔ ဆီခ်က္ က ရျပီဆိုုရင္ အိုုးထဲကေန ပန္းကန္ထဲ ကိုု တန္းေလာင္းထည့္ျပီး အေအးခံဖိုု႔ မေမ့ပါနဲ႔။ အိုုးထဲမွာ ဆက္ထားရင္ အိုုးအပူရွိန္နဲ႔ မီးကြ်မ္းတတ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကြ်မ္းကြ်မ္းႀကီးေတြဆိုုရင္ စားမေကာင္းဘူးေလေနာ္။





ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ရျပီဆိုုရင္ေတာ့ ေနာက္တခုု လုုပ္ရမွာက ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ပါ။ ငရုုတ္သီး အၾကမ္းမႈန္႔ တီကေတာ့ အေမ ကိုုယ္တိုုင္ၾကိတ္တာကိုု သံုုးပါတယ္။ အျပင္မွာ ဝယ္ရင္ေတာ့ ဆားေတြ ေရာတာ ဘာသာေတြေရာတာ မၾကိဳက္လိုု႔ပါ။ ေနာက္တခုု အေလးခ်ိန္ပိုုေအာင္ ငရုုတ္သီး ကိုု အညွာေတြပါ ထည့္ၾကိတ္တာကိုုလဲ သိပ္မုုန္းပါတယ္။ ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ ကိုုခ်က္တာကလဲ ပညာသိပ္ပါတယ္ေနာ္။ ပထမဆံုုး ဆီအရင္ထည့္ပါ။ ျပီးတာနဲ႔ ငရုုတ္သီး တန္းထည့္ပါ။ အိုုးကိုု ေနာက္မွ တျဖည္းျဖည္းပူလာပါေစ။ တခ်ိန္ထဲမွာ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးေနပါ။ ေနာက္ ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ခ်က္တဲ့ တီတိုု႔ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္တခုု ေျပာျပအံုုးမယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကိတ္ထားတာကိုု နည္းနည္းထည့္လိုုက္ပါ။ ေမႊးေအာင္ေပါ့။ ေနာက္ေတာ့ ဝွားေက်ာင္း လိုု႔ ေခၚတဲ့ တရုုတ္ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ (တီျမန္မာလိုုမေခၚတတ္) တခုုကိုုထည့္ပါေသးတယ္။ အဲ့တာက စားလိုုက္ရင္ ပါးစပ္ထဲမွာ “ထံုုတံုုတံုု” ျဖစ္လာေစတဲ့ အရာပါ။ မာလာဟင္းထဲမွာ ထည့္တဲ့ဟာေပါ့။ တလက္စတည္း “မာလာ” ဆိုုတဲ့ အေခၚအေဝၚကိုုလဲ ရွင္းျပခ်င္ပါေသးတယ္။ “မာလာဟင္း” ဆိုုတာယူနန္အစားအစာ အရြက္သုုပ္တမ်ိဳးပါ။ အဲ့လိုုပဲ “မာလာငါး” “မာလာၾကက္ခ်ဥ္စပ္” စတာေတြရွိပါေသးတယ္။ “မာ” တယ္ဆိုုတာ တရုုတ္လိုု ေခၚတာပါ။ ခုုနက တီရွင္းျပတဲ့ ပါးစပ္ထဲမွာ ထံုုတံုုတံုု ျဖစ္တာကိုုေခၚတာပါ။ “လာ” ဆိုုတာကေတာ့ “လာ့” ဆိုုတဲ့ ယူနန္အေခၚ “စပ္” တာကိုု ေျပာတာပါ။ အဲ့ေတာ့ ပါးစပ္ထဲမွာ စပ္ျပီးေတာ့ ထံုုတံုုတံုု ျဖစ္ေစတဲ့ဟင္းဟာ မာလာ ဟင္းေပါ့ေနာ္။
အိုုေက ေျပာရင္းနဲ႔ တီခ်မ္း ပံုုစံအတိုုင္းေဘးေရာက္ျပန္ျပီ။ ငရုုတ္သီး ဆီခ်က္ကိုု ခ်က္ထားျပီးရင္လဲ ခုုန အတိုုင္း အိုုးပူထဲမွာ ထားရင္ ကြ်မ္းတတ္တဲ့အတြက္ က်က္ျပီဆိုုတာနဲ႔ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ပါ။ အေအးခံပါ။ ေနာက္ထပ္တြဲစားရမယ့္ အရာကေတာ့ အခ်ဥ္ပါ။ ခ်ဥ္ဖတ္တည္နည္းကိုု ဒီမွာ ေရးဖူးပါတယ္ေနာ္။





ခုုနက ေျပာတဲ့ ျပင္ဆင္ရမယ့္ဟာေတြအကုုန္ျပင္ဆင္ျပီးျပီဆိုုရင္ေတာ့ ပြဲျပင္လိုု႔ရပါျပီေနာ္။ တီကေတာ့ တီ့အၾကိဳက္ ဆန္ျပားလိုု႔ အလယ္ပိုုင္းမွာေခၚတဲ့ ညွပ္ေခါက္ဆြဲနဲ႔ျပင္ပါမယ္။ ဆန္ဖြယ္ (ပါးပါးစီး) နဲ႔ ျပင္လိုု႔လဲရသလိုု ဂ်ံဳ ေခါက္ဆြဲ နဲ႔ လဲ ျပင္လိုု႔ရပါတယ္။ ကိုုယ္ၾကိဳက္သလိုုေပါ့ေနာ္။ ညွပ္ေခါက္ဆြဲကိုု ေရေႏြးထဲမွာ ခဏေဖ်ာ္ေပးပါ။ သူ႔မွာ ကပ္ပါလာမယ့္ ဆီေတြရယ္၊ ကိုုင္ျပီး ခ်ိန္ေပးလိုုက္တဲ့ ေစ်းသည္လက္က အညစ္အေၾကးေတြရယ္ ဘက္တီရီးယားေတြရယ္ ကိုု ေပ်ာက္ေစခ်င္လိုု႔ပါ။ ေရေႏြးေဖ်ာ္လိုုက္ရင္ ညွပ္ေခါက္ဆြဲမွာ ပါလာတတ္တဲ့ အနံ႔လဲ မရွိေတာ့ ပိုုစားေကာင္းပါတယ္။ မုုန္႔ဟင္းခါးကိုု ညွပ္နဲ႔စားဖူးရင္ သိပါလိမ့္မယ္။ မုုန္႔ဟင္းခါးဆိုုင္ေတြမွာက ဒီအတိုုင္းထည့္ေတာ့ အနံ႔တမ်ိဳးရွိတယ္ေလ။ ထားပါ။ ညွပ္ေခါက္ဆြဲကိုု ေရေႏြးေဖ်ာ္ျပီးေတာ့ ပန္းကန္ထဲထည့္။ ဆား အခ်ိဳမႈန္႔ နည္းနည္းစီထည့္။ ပဲ ငံျပာရည္ အၾကည္ကိုု အေရာင္လွေအာင္ထည့္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ေကာ ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ ေကာ နည္းနည္းစီထည့္။ အစပ္ေၾကာက္ရင္ ေလ်ာ့ထည့္။ လွီးထားတဲ့ အသားဖတ္ေလးေတြ ထည့္။ နံနံပင္ နည္းနည္းထည့္။ အဲ့တာဆိုုရင္ ေဘးပံုုက အတိုုင္းရပါျပီ။





ျပီးရင္ေတာ့ ဟင္းရည္ၾကည္ၾကည္ေလးေတြကိုု ပန္းကန္ထဲခပ္ထည့္လိုုက္ျပီးေတာ့ အခ်ဥ္ ညစ္လိုုက္ရင္ စားေကာင္းတဲ့ လုုပ္ရလြယ္တဲ့ အဆင္ေျပတဲ့ အခ်ိန္ကုုန္သက္သာတဲ့ ညွပ္ေခါက္ဆြဲအရည္ၾကည္တပြဲရပါျပီ။ ပံုုတြင္ရႈ။





ဒီေခါက္ဆြဲ ရဲ႕အားသာခ်က္တခုုက ဘာလဲဆိုုေတာ့ တခါျပင္ထားျပီးရင္ အလြယ္တကူ ေနာက္ေန႔ေတြလဲ ထပ္လုုပ္စားနိုုင္တာပါပဲ။ မနက္စာအျဖစ္အဆင္ေျပတယ္။ လုုပ္ရတာလဲျမန္တယ္။ အရသာလဲေကာင္းတယ္ ဆိုုေတာ့ ကိုုယ္တိုု႔လိုု ဟင္းေတြကိုု တခုုတ္တရ ခ်က္ဖိုု႔ အခ်ိန္ရွားပါးတဲ့ ဘီးဇီးနက္စ္ ဝိုုးမန္းေတြအတြက္ေတာ့ ပါဖက္ေပါ့ေနာ္။ ကဲ......

တလက္စတည္း ခ်က္ထားခဲ့ဖူးတ့ဲ ေခါက္ဆြဲေတြအကုုန္ျပန္တင္ေပးလိုုက္မယ္ေနာ္။

ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ
ရွမ္းေခါက္ဆြဲ
က်ိဳင္းတံုုေခါက္ဆြဲ


A Chen
8:01 PM
Wednesday
11th Jan 2012
Home
Bangkok



9 comments:

  1. စားခ်င္စရာေတာ့..။
    အေဖလည္း အဲ့လိုမ်ဳိး အိမ္မွာ မၾကာမၾကာလုပ္ေကၽြးတတ္တယ္.. သတိေတာင္ရသြားျပီ.. လုပ္စားဦးမွ..။

    ReplyDelete
  2. ေစာမိုလက္ဖက္တုိ႔ဘာတို႔ စားပစ္လိုက္ဦး။ မေကာင္းေတာ့ဘဲေနမွာစိုးလုိ႔။

    ReplyDelete
  3. ခုမွပဲ ဟင္းခ်က္ေတာ.တယ္ တီရယ္

    ReplyDelete
  4. တီခ်မ္း အခန္းမွာ အဖီေလး ထိုးျပီး လာေနမွပဲ :P

    ReplyDelete
  5. ဟုုတ္တယ္ စနိူး လြယ္မွလြယ္

    ေဒၚရီတာ ၁ နွစ္ခံတယ္ဆိုု

    ဟုုတ္တယ္ အေနာ ေရ မေရးတာလဲၾကာ မခ်က္တာလဲ ၾကာ ဒီနွစ္ ခရီးထြက္တာမ်ားေနတယ္

    လာေလ မသလင္း

    ေက်းဇူးပါ အေနာ ၂

    ReplyDelete
  6. တီ.. အသားက အစိတ္သားက ၂.၅ ကီလို ေတာ့ ကဘူးထင္ပါတယ္။ အစိတ္သားဘယ္ေလာက္မ်ားလည္းေတာ့ အေမ့အိမ္မွာ ေစ်းမ၀ယ္ဘူးလို. ေသေသခ်ာခ်ာ မသိေပမယ့္ ဒီမွာ၀ယ္ရင္ ၂.၅ ကီလိုဆိုရင္ေတာ့ အေတာ္ၾကီးကို မ်ားသား။

    ReplyDelete
  7. ေဆာ္ရီးပါ အေနာ္ေရ

    တီေျပာခ်င္တာ က .၂၅ ကီလိုု ျဖစ္ပါတယ္

    ReplyDelete
  8. ေက်းဇူး တီ... ၾကည့္ရင္း ၾကည့္ရင္း မေန.တည္းက မေနႏိုင္ မထိုင္ႏိုင္ စားခ်င္လာလို. ဒီညေန အိမ္ၿပန္ရင္ခ်က္စား ပါမယ္ကြယ္...။ အိမ္က ခ်စ္ခ်စ္ကိုေတာင္ ၾကိဳၿပထားေသးတယ္ တီ့ ပိုစ့္ကို။ အဲဒီလို ခ်က္ေကြ်းမယ္ဆိုၿပီး...။ တီ့ ပံုထဲကနဲ. မတူရင္ေတာ့ ဟားခံရမယ္...။ :D

    ReplyDelete