တေန႔ က မနက္ေစာေစာ နိူးေတာ့ ေစ်းသြားဝယ္ပါတယ္ ေစ်းထဲမွာ မုန္ညွင္းႀကီး (လို႔ေခၚတယ္ထင္တယ္) လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေတြေတြ႔တာနဲ႔ ေရမုန္ညွင္းခ်ဥ္ (တီတို႔ အေခၚ) ခ်ဥ္စားဖို႔ စိတ္ကးူရပါတယ္။ သူက စားရတာ အရမ္းလြယ္တယ္ အဆင္ေျပတယ္ စားေကာင္းတယ္ တီ့မိုတိုနဲ႔ အကိုက္ပဲ လုပ္ရတာလဲမခက္ဘူး ရန္ကုန္မွာေနတံုးက အေမတို႔ အေဒၚ တို႔ လုပ္တာ ခဏခဏ ျမင္ဘူးတယ္ အဲ့ေတာ့ တီလဲ လက္တည့္စမ္းၾကည့္မယ္ စိတ္ကူးျပီးေတာ့ ဝယ္လာတယ္။ တခါမွ လက္ေတြ႔မလုပ္ဘူးတဲ့ အတြက္ အေမ့ကို ဖုန္းနဲ႔ လုပ္နည္း လွမ္းေမးလိုက္ေသးတယ္ (ေတြ႔တယ္ေနာ္ စာဘတ္သူေတြ ကို ဘယ္ေလာက္ေစတနာ ထားသလဲဆိုတာ တကူးနဲ႔တက ကို ဖုန္းခ ေကာ ဘာေကာ အကုန္အက်ခံျပီးေတာ့ ကို စိတ္ပါလက္ပါ ခ်က္ျပဳတ္ လက္သုပ္ အကုန္လုပ္ေကြ်းေနတာ) အပင္ကိုေတာ့ ေတြ႔ရင္ သိမွာပါ ဒီအပင္က ၾကံမဆိုင္ ခ်ဥ္တာလဲ ဒီအပင္ပဲ သံုးတယ္။ ေနာက္ ရွမ္း မုန္ညွင္းခ်ဥ္ ပိုးတီေတြ မုန္လာဥ နီေတြ နဲ႔ အစပ္ အခ်ိဳေတြ မွာ လဲ ဒီအပင္က ပင္တိုင္ပဲ။ တီတို႔ က ေတာ့ မုန္ညွင္းႀကီးလို႔ ေခၚတယ္ သူ႔ခ်ည္းပဲ အစိမ္းေၾကာ္လို ေၾကာ္စားရင္လဲရတယ္ ခါးေတာ့ နည္းနည္းခါးတယ္ အဲ့လိုေၾကာ္စားရင္.........အရြက္က ဖားဖား ၾကမ္းၾကမ္း ႀကီးေတြပါ ေသေသခ်ာခ်ာ အနီးကပ္ျမင္ခ်င္ရင္ ပံုမွာ ကလစ္လိုက္ပါေနာ္ ပံုကိုလဲ ေသခ်ာျမင္ရေအာင္ တပင္တည္း ရင္ထဲကႏြယ္ လို ေသခ်ာ ထုတ္ျပီး ရိုက္ျပထားတယ္ေနာ္ ....
ဒါက ဝယ္လာသမွ်ပါ ၃ ကီလို ဆိုေတာ့ တီက အမ်ားႀကီးထင္တာ ဘယ္ ေနလွမ္းျပီးေတာ့ က်ံဳ႕သြားတာနဲ႔ နည္းနည္းေလးပဲ ရတယ္... အဲ့ေတာ့ အပင္ေတြ႔လို႔ ခ်ဥ္ၾကည့္ၾကမယ္ဆိုရင္ မ်ားမ်ား ဝယ္ပါလို႔ ပထမဆံုး ဝယ္လာတဲ့ အပင္ေတြ ကို ေရေသခ်ာ ေဆးပါတယ္ တီကေတာ့ အပင္ႀကီးကေန တရြက္ခ်င္း ခြာခြာျပီးေတာ့ ေသခ်ာ ေရဘံုဘိုင္ေအာက္မွာ တရြက္ခ်င္း ပြတ္ေဆးပါတယ္ ျပီးေတာ့ ပံု၂ မွာ ျပထားတဲ့ အတိုင္း ျခင္း၊ ဇကာ ထဲေသခ်ာ စီထည့္ျပီးေတာ့ (ေသခ်ာ စီထည့္စရာေတာ့လဲ မလိုပါဘူး အပိုလုပ္တာေတာ့လဲမဟုတ္ပါ ဘာပဲ လုပ္လုပ္ ေသေသခ်ာခ်ာ သပ္သပ္ ရပ္ရပ္ ေစ့ေစ့စပ္စပ္ လုပ္တတ္တာ က အက်င့္ပါေနလို႔ပါ) ျပီးေတာ့ ေနလွမ္းပါတယ္ တေန႔လံုးနီးပါးပါပဲ ျပီးရင္ေတာ့ ညေနက်ရင္ တေန႔လံုးေနျပထားလို႔ ႏြမ္းေနတဲ့ မုန္ညွင္းရြက္ေတြ ကို ပံု ၃ မွာ ျပထားတဲ့ အတိုင္းေတြ႔ရပါမယ္ ေလာင္သြားတဲ့ အထိ လွမ္းရတာ မဟုတ္ဘူးေလေနာ္ ႏြမ္းရံုပဲ...
ျပီးရင္ေတာ့ ေအာက္က ပံု ၄ မွာ ျပထားတဲ့ အတိုင္း ႏြမ္းေနတဲ့ မုန္ညွင္းေလးေတြကို တရြက္ခ်င္း ေသခ်ာထပ္ထပ္ျပီးေတာ့ ပါးပါး အေနေတာ္ေလးေတြ လွီးပါတယ္ ျပီးရင္ ေဘးက ပံု ၅ မွာ ျပထားတဲ့ အတိုင္း ဇလံု သို႔ ဇလား နယ္ လို႔ ေကာင္းရံုထဲ ထည့္ပါတယ္ ျပီးရင္ ပံု ၇ မွာ ျပထားသလို ဆားေလးေတြထည့္ပါမယ္ ဆားထည့္တဲ့ အခါ အမ်ားႀကီး ထည့္စရာမလိုပါဘူး ဟင္းခ်က္ရင္ ထည့္သေလာက္ပါပဲ ...
ျပီးရင္ေတာ့ ေအာက္က ပံုေတြ မွာ ျပထားတဲ့ အတိုင္း လက္နဲ႔ေသခ်ာနယ္ ေပေတာ့ တီကေတာ့ ဒီဇလံုနဲ႔လဲ အာလူးထမင္းေတြ ဘာေတြ နယ္ေနၾကဆိုေတာ့ နယ္ရတာ အားရပါတယ္ အရြက္ေတြက ဆား နဲ႔ နယ္တာျဖစ္တဲ့ အတြက္ အေရာင္ နည္းနည္း ေျပာင္းျပီး ပိုႏြမ္းသြားျပီဆိုရင္ ရပါျပီ ဆိုလိုတာက ေနလွမ္းျပီး ႏြမ္း သြားတံုးက တေရာင္ အခု ေနာက္တခါ ႏြမ္းတဲ့ အဆင့္က ေနာက္ တေရာင္ပါ
အရြက္ေတြ အကုန္ ညီညီညာညာ ႏြမ္း ကုန္ျပီဆိုရင္ေတာ့ ေအာက္က ပံုမွာ ျပထားတဲ့ အတိုင္း ထမင္းၾကမ္း ကို ေခ်ျပီး ထည့္ေပးပါ တခ်ိဳ႕ေတြ က ထမင္းရည္ (ထမင္းတည္တံုး ခံထားျပီးေတာ့ အေအးခံျပန္ထည့္တာပါ) တခ်ိုဳ႕ကလဲ ဆန္ေဆးေရ စသျဖင့္ လုပ္နည္း အနည္းအမ်ား ကြဲတတ္ပါတယ္ တီတို႔ကေတာ့ လြယ္ကူသက္သာ ျမန္ေကာင္း အရသာရွိဆိုတဲ့ မိုတို နဲ႔အညီ အလြယ္နည္းပါပဲ ထမင္းၾကမ္းေတြနဲ႔ နွပ္ေအာင္ နယ္ျပီးျပီဆိုရင္ေတာ့ အလည္ ပံုမွာ ျပထားတဲ့အတိုင္း ကိုယ္လိုခ်င္တဲ့ ဘူး နဲ႔ ထည့္ပါ တီက အစက အမ်ားႀကီး ရမယ္ ထင္ျပီး ဘူး အႀကီး ထုတ္ထားတာ မွန္းခ်က္နဲ႔ မုန္ညွင္းထြက္ မကိုက္ဘူးျဖစ္သြားတယ္ တဝက္ေတာင္ မျပည့္ခ်င္ဘူးရယ္....
ထားပါ ခုမွေတာ့ ေျပာေနလဲ အပိုေပါ့ စာဘတ္သူသာ အရြက္ေတြ႕လို႔ လုပ္စားမယ္ဆိုရင္ တီ့ လို ၃ ကီလိုပဲ မဝယ္နဲ႔ေနာ္ အနည္းဆံုး ေဟာ္လစ္ တပုလင္းစာေလာက္လိုခ်င္ရင္ေတာင္ ၅ ကီလိုေတာ့ ဝယ္ပါ (သက္ႀကီးစကား သက္ငယ္ၾကားေနာ္ ေရွးလူႀကီးေတြ ေျပာတာ နားေထာင္) နယ္ျပီးသားေတြ ကို ဘူးထဲ ထည့္ျပီးျပီဆိုရင္ေတာ့ အေပၚကေန ဆားနည္းနည္း ထပ္ျဖဴးေပးပါမယ္ ဆား ထည့္တာ မ်ား ရင္ မေကာင္းသလို နည္းလြန္းရင္လဲ မခ်ဥ္ဘဲ ေနတတ္ပါတယ္ ျပီးရင္ေတာ့ ေရက်က္ေအး ျဖစ္ျဖစ္ (တီကေတာ့ ေရသန္႔ပဲ သံုးလိုက္တယ္ အလြယ္ အလြယ္ ....) ကို အရြက္ဖုန္း ရံုေလး ထည့္ေပးပါ ေနာက္ဆံုး ပံုကို ၾကည့္ပါေနာ္
ျပီးရင္ေတာ့ ေအာက္က ပံုမွာ ျပထားတဲ့ အတိုင္း ဇလံုထဲ က နယ္ျပီးသား မုန္ညွင္းရြက္ေတြကို လက္နဲ႔ ညစ္ညစ္ျပီးေတာ့ ဘူးထဲ ကိုေသခ်ာထည့္ အဖံုးပိတ္ျပီးျပီဆိုရင္ ေနာက္ေန႔မွာ ေနျပရပါမယ္ ၂ ရက္ ၃ ရက္ ေလာက္ ေနျပလိုက္ရင္ အေရာင္ က အညိဳ နုနု ေလး (သို႔) စာလာလာဘတ္တဲ့ ပန္းခ်ီ သမားေတြ လိုေျပာရရင္ေတာ့ အဝါႏြမ္းႏြမ္းေလးေပါ့ အဲ့လို မ်ိဳး ေျပာင္းလာျပီ ဆိုရင္ေတာ့ စားလို႔ ရပါျပီ
အစကတည္းက ဘာမွ မထည့္ပဲ ပလိမ္း ခ်ဥ္ထားတဲ့ အတြက္ စားခါနီးက်ရင္ ငရုတ္သီး စိမ္း ပါးပါးညက္ညက္ လွီး ျပီး ထည့္ နံနံ ပင္ ထည့္ ေနာက္ ဆား အခ်ိဳမႈန္႕ နည္းနည္း ထည့္ျပီး နယ္လိုက္ရင္ ထမင္း နဲ႔ အအီေျပ စားစား ရွမ္းေခါက္ဆြဲနဲ႔စားစား ရွမ္းျမီးရွည္ လို႔ ေခၚတဲ့ ေခါက္စဥ္႔ နဲ႔စားစား အင္မတန္ အရသာရွိ လုပ္ရတာ လြယ္ကူ ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္စားရ သက္သက္သာသာနဲ႔ အကုန္အက်မမ်ားတဲ့ ေရမုန္ညွင္း ခ်ဥ္ ရျပီေပါ့ကြယ္....
A Chen
5:49 PM
26th Jan 2011
Wednesday
Bangkok
KuchingTrip
-
ဒီတခေါက်တော့ Kuchingသွားခဲ့တယ်။
သန့်ရှင်းသပ်ရပ်နေတဲ့မြို့ကလေးပဲ...၊ ဒေသစာတွေကလည်း အရသာရှိလိုက်တာ...။
ဓါတ်ပုံတွေ သိပ်မရိုက်ဖြစ်တော့ဘဲ မြင်သမျှ ...
1 week ago
" ဇလံုထဲ က နယ္ျပီးသား မုန္ညွင္းရြက္ေတြကို လက္နဲ႔ ညစ္ညစ္ျပီးေတာ့ " တီေရ အဲဒါဘာလို.ညွစ္ရတာလဲဟင္ အေရစစ္တာလား
ReplyDeleteတီမိုတိုမ်ားကို အားေပးသူ
ဒီတစ္ခါ “ေမာင္ ” လည္းမပါဘူး..........:)
ReplyDeleteအဲဒါကိုသိပ္ၾကိဳက္တာ ဒါမယ့္ေနျပရတ့ဲ ကိစၥက ဒီမွာခက္ေနတာ ဘယ္ေန ့ေနသာလည္းမွန္းမရဘူး ပီးေတာ့ေနသာေနရင္းလည္း မုိးက ေကာက္ရြာခ်တာဆိုေတာ့ သိပ္စိတ္ညစ္ဖို ့ေကာင္းတယ္။
ReplyDeleteေနျပစရာေနရာမရွိရင္ ေႏြးမယ္ေနရာမွာ ထားလဲရပါတယ္ ဗစ္ ရဲ႕
ReplyDeleteတီေတာင္ ေရခဲေသတၱာ (အသစ္)ရဲ႕ ေနာက္နားမွာ ကပ္ထားလိုုက္တာပဲ
လူမသိသူမသိေရ>>> ေရညွစ္တယ္ ဆိုုတာ စကားအျဖစ္ေျပာတာပါ တီနယ္ တာေတာ့ ေရသိပ္မထြက္ဘူး အဲ့တာက ေနလွမ္းတာ ေပၚလဲမူတည္ပါတယ္
ေျခာက္ရင္ ေရသိပ္မထြက္ဘူးေပါ့
နယ္ျပီးရင္ ၾကည့္လိုုက္ေလ
ေရေတြ ရွိေနရင္ေတာ့ ဘူးထဲ သိပ္မထည့္ခင္ နည္းနည္း ညွစ္ေပးရပါမယ္ ျပီးရင္ ေရက်က္ေအးျပန္ထည့္တာ မွန္ေပမယ့္
နယ္ျပီးတဲ့ အခါ ေတာ့ နည္းနည္းညွစ္ပါ (မုုန္ညွင္းေျပာတာေနာ္)
nye: ေကာမန္႔..
ReplyDelete(( ထမင္းေတြထည့္ထားေတာ့ စားတဲ့အခါ အဲ့ဟာေတြပါေနမွာလား.. ပီးေတာ့ တီကသာ အ၀ါႏြမ္းႏြမ္းေတြ အဝါေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ေတြ ေျပာတာ ပံုထဲမွာကျဖင့္ စိမ္း(ဟိမ္းဟိမ္း)လုိ႔..)
စားတဲ့ အခါ နည္းနည္းေတာ့ ပါေနမယ္
ReplyDeleteဒါေပမယ့္ သုုပ္စားတာဆိုုေတာ့ ကိစၥေတာ့ မရွိပါဘူး
အဲ့တာက စခ်ဥ္တဲ့ ေန႔ က ရိုုက္လိုု႔ေလ
ခုုေတာင္ အဝါႏြမ္းႏြမ္းေလးျဖစ္ေနျပီ
သုုပ္စားတဲ့ ေန႔က်ရင္ ထပ္တင္ေပးမယ္
ဝယ္စားလိုက္တာ အျမန္ေကာင္းသက္သာအလြယ္ကူဆံုးပါပဲ
ReplyDelete=D
အင္း
ReplyDeleteရွင့္ ေမာင္ တူဘီ ေတာ့ သနားပါတယ္
က်ဳပ္ဆီေရာက္လာရင္ အဆိုုးမဆိုုနဲ႔ေနာ္
ဒါဘဲ
Oh! I miss my mom, she does like this also...
ReplyDeletewanna go Home..... Thanks Addy for sharing your knowledge and good presentation.
Sa Ta Nar A yan par dar pae naw....
But Maung ma par tot ta ku ku lo nay tha lo pae naw....
Diamond.
ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြ ထည့္ျပီးခ်ဥ္ရင္ေရာ ရလားဟင္။ ဒီေန႔ညေန စလုပ္ၾကည့္မလို႔။
ReplyDeleteထည့္ခ်ဥ္ရင္လဲ ရတယ္ ေဒၚနွင္း
ReplyDeleteတီကေတာ့ စားခါနီး သုပ္ေတာ့မွထည့္တယ္ အဲ့တာက ပိုေမႊးတယ္ေလ
စားခါနီးက်ေတာ့ မုန္ညွင္းခ်ဥ္ ကို ပန္းကန္ထဲထည့္ ဆား အခ်ိဳမႈန္႔ နည္းနည္းထည့္
ျပီးေတာ့ ငရုတ္သီး စိမ္း နႈတ္နႈတ္စင္းထားတာေလးထည့္ နံနံပင္ေလးထည့္ နယ္လိုက္ ေကာင္းမွေကာင္း
အသုပ္ဆိုလို႔ ေျပာရအံုးမယ္
တေန႔ က ကိုကိုေဒးဗစ္ လာေတာ့ ပဲေၾကာ္ေတြ မွာလိုက္တာေလ ပါလာတာနဲ႔
ရခိုင္မုန္႔တီ ခ်က္စားၾကေသးတယ္
အသုပ္ဆိုလို႔ ရွင့္ ကိုသတိရသြားတာပါ
I did as you did and I got two boxes of those. I don't know how little salt I should put so I put three tea spoons on top. Is it too much? Anyway, if not ok, I'll try again.
ReplyDeleteI wanna have pea kyaw & mont tee..!! :( Will try pea kyaw by myself at home one day.
Snow
P.S. I don't see nhat pyaw uu at my place but you can replace it with kyar swal (not kyaw swe, ok? :D) and it tastes better. Enjoy!
ဒီေန႔ မုန္ညင္းခ်ဥ္ လက္က်န္ အကုန္ကုန္သြားျပီ။ အရမ္း စားေကာင္းတာပဲ။ ေနာက္လည္း အဲလို လုပ္လုပ္ထားရမယ္။
ReplyDeleteနည္းေပး လမ္းျပလုပ္တာ အရမ္းေက်းဇူးတင္ေၾကာင္း လာေျပာတာပါ။ :)
Squeeze the mustard leaves and transfer them to the container before adding water or after adding water?
ReplyDeletebefore
ReplyDeleteadding water is last stage
:D
Thank you so much!!! I'll try!!!
ReplyDeletethanks!
ReplyDeletewill try coming soon, T Chan.
Esther
တီးခ်မ္း
ReplyDeleteခင္မင္လွ်က္
ZZ