ဟင္းမခ်က္တာ ၾကာပါျပီ။ တီခ်မ္းဘာလုုပ္ေနလဲဆိုုေတာ့ ဘာလုုပ္ေနမွန္းကိုု မသိေတာ့ေအာင္ အလုုပ္ေတြ ကမ်ား၊ အလုုပ္ေတြကရႈပ္၊ အခ်ိန္က မြဲ၊ ဟင္းမခ်က္ျဖစ္ ဝယ္စား၊ ကပ္စား၊ လိုုက္စား ပဲ လုုပ္ျဖစ္ေနပါတယ္။ ပိုု္စ့္လဲမတင္ျဖစ္တာ ၾကာေပါ့။ ဟင္းမွမခ်က္ျဖစ္ပဲေလေနာ္၊ ခ်က္ျဖစ္တာေတြကလဲ စားေနၾက ဝက္သားဆီျပန္၊ အာလူးထမင္းကေတာ့ ခဏခဏ ဆိုုသလိုု ကိုု လုုပ္စားျဖစ္တယ္။ ေနာက္ တခုုက ရွမ္းေခါက္ဆြဲ၊ တကယ့္တကယ္ အမ်ားဆံုုး ကေတာ့ အျပင္မွာပဲ၊ အျပင္ထြက္စားတာကလဲ စားေနၾကဆိုုင္ေတြပဲ စားေတာ့ ထပ္ေနျပီ၊
ဒီဇင္ဘာက ေတာ့ တလလံုုး လိုုလိုု ခရီးေတြ ထြက္ေနရတဲ့ အတြက္ ေတာ့ အေျပာင္းအလဲ စားျဖစ္ပါတယ္၊ ဥပမာ ဗီယက္နမ္ဆိုုရင္ ေခါက္ဆြဲေတြ ၾကက္သား ေဟာ့ေပါ့ထ္ေတြ ဝက္သားျမွီးရွည္ေတြ၊ ေနာက္ ေဟာင္ေကာင္က်ေတာ့ ဝက္သားကင္၊ အေခါက္ကင္၊ ေခါက္ဆြဲ၊ ေနာက္ တရုုတ္ျပည္က်ေတာ့ ထမင္းပိုုစားျဖစ္တယ္ ေနာက္ ရိုုးရာဟင္းေလးေတြလဲစားျဖစ္တယ္ ဒါေပမယ့္ ေနာက္ဆံုုး အခ်ဳပ္က်ေတာ့ အျပင္စာပါပဲ။ အိမ္ထမင္း အိမ္ဟင္း ကိုု ခံုုခံုုမင္မင္ မစားျဖစ္တာ မစားရတာ ၾကာေနျပီ၊
ေမာင္ကေတာ့ တရုုတ္ျပည္က ျပန္ေရာက္တဲ့ ေန႔ကေတာ့ သီးစံုုကုုလားဟင္းနဲ႔ ဝက္သားဆီျပန္ ခ်က္ထားေပးေတာ့ စားျဖစ္ေသးတယ္ တကယ္ျမိန္တဲ့ အိမ္ထမင္း ပါပဲ။ ဒီကေန ေမာင့္ကိုု ေက်းဇူးတင္ရပါတယ္။
ကဲ ခုုေတာ့ မခ်က္တာၾကာတာကိုု ျပန္အစားေပးတဲ့ အေနနဲ႔ေရာ တခါမွမခ်က္ဘူးေသးတဲ့ အမဲသားဆီပ်ံေလး ခ်က္ေပးလိုုက္ပါတယ္။ ျမန္မာခ်က္လိုု႔ေျပာမလား၊ တရုုတ္ခ်က္နဲ႔လဲနဲနဲ ေရာထားေသးတယ္ဆိုုေတာ့။ အမွန္ေျပာရရင္ေတာ့ အပ်င္းခ်က္လိုု႔ ေျပာရင္ ပိုုမွန္မယ္။ အလြယ္ခ်က္ေလးေပါ့ေနာ္။ ဒါကေတာ့ တီခ်မ္း ထံုုးစံေပါ့။ တီခ်မ္းဟင္းေတြက ခ်က္ရတာလဲလြယ္မယ္ စားလိုု႔လဲ အရသာရွိရမယ္၊ ၾကည့္လိုုက္ရင္လဲ ပနံရရမယ္ ဆိုုတာမ်ိဳးပါ။ ကဲ ၾကည့္လိုုက္ၾကရေအာင္ေနာ္။
ပထမဆံုုး အမဲသားေတြ ကိုု အေနေတာ္တံုုး ေရစင္စင္ေဆး ျပီး ဆားနႏြင္းနည္းနည္း အခ်ိဳမႈန္႔ နည္းနည္းနဲ႔ နယ္ဖတ္ျပီးေတာ့ အိုုးထဲထည့္ထားပါမယ္ အမဲသားကိုု အရြတ္ပါတာ အေၾကာပါတာ အဆီနည္းနည္း ပါတဲ့ အပိုုင္းေလးေတြ ေရြးဝယ္ပါ အဲ့တာက မွ အသားခ်ည္းပဲ ထက္ ဆီျပန္ခ်က္စားရင္ ပိုုေကာင္းပါတယ္။
ျပီးေတာ့ ေဘးမွာ ျပထားတဲ့ အတိုုင္း ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ေလးေတြ အသင့္ခြာထားပါမယ္။ ေနာက္ၾကိတ္စက္နဲ႔မၾကိတ္ဘဲနဲ႔ ပါးပါးလွီးပါမယ္။ အမွန္က နည္းနည္း ထူထူေလးေတာင္ လွီး သင့္ပါတယ္။ အဲ့တာက ျမန္မာနည္းမဟုုတ္ေတာ့ဘူးေလေနာ္။ အဲ့မွာ တီက တရုုတ္နည္း ကိုု ေရာခ်က္လိုုက္တာေပါ့ ၾကက္သြန္ေတြကိုု မၾကိတ္ရတ့ဲ အေၾကာင္းက ၾကာၾကာ အတည္ခံေအာင္ေလေနာ္။ အမဲသားဆိုုတာမ်ိဳးက နူးမွ စားေကာင္းတာ မွလား။ ျပီးရင္ေတာ့ ပံုုမွာျပထားတဲ့ အတိုုင္း စီထည့္ပါမယ္ အမဲသားကိုု ေအာက္ဆံုုးက ထည့္မယ္ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ကိုု အေပၚကေန ပံုုထည့္မယ္ အဲ့လိုု ထည့္တဲ့ေနရာမွာ အေရးႀကီးတာ တခုု ကိုု ေျပာပါမယ္ ၾကက္သြန္ေတြ ကိုု အိုုးေဘးနဲ႔ ကပ္မက်ေနပါေစနဲ႔ အဲ့တာ အေရးႀကီးပါတယ္ မဟုုတ္ရင္ သူက အိုုးေဘးနဲ႔ ကပ္ျပီးေတာ့ တူးကုုန္ပါမယ္ ျပီးေတာ့ အေပၚကေန နႏြင္းမႈန္႔ ဟင္းခတ္ငရုုတ္သီးမႈန္႔ စတာေတြကိုု အခ်ိဳးအစားနဲ႔ သင့္ေတာ္ယံုု (ခုုနက ထည့္ထားတဲ့ အတြက္ ဆား အခ်ိဳမႈန္႔ ဒီေနရာမွာ ထပ္မထည့္ပါဘူးေနာ္ ) အဆင္ေျပေအာင္ထည့္ပါမယ္ ျမန္မာျပန္ဆန္သြားျပီေနာ္။
ေဘးမွာ ၾကည့္ပါ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကိုု အေပၚကေနပဲ သာသာေလးထည့္ပါတယ္ ေနာက္ အကုုန္ထည့္ျပီးျပီဆိုုရင္ေတာ့ ဆီကိုု ေလာင္းထည့္ေပးပါ။ ဆီကိုု နည္းနည္း ပိုုထည့္ပါ၊ အေၾကာင္းရွိပါတယ္
ပံုုမွာ ျပထားတဲ့ အတိုုင္း အကုုန္ထည့္ျပီးျပီဆိုုရင္ေတာ့ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ အရင္ဆူေအာင္ စတည္ပါမယ္။
ျပီးရင္ မီးပူလာရင္ပူလာတဲ့အေလ်ာက္ နည္းနည္းေလးစီ စေမႊေပးပါ။ အိုုးမကပ္ေအာင္ျဖစ္ပါတယ္။ အမဲသားေတြ အားလံုုးနီးပါး အေရာင္ေျပာင္းသြားျပီဆိုုရင္ေတာ့ ေရကိုု အသားနည္းနည္းေလးဖုုံးယံုုထည့္ေပးျပီးေတာ့ မီးေအးနဲ႔ (ေအးေနတဲ့ မီးမဟုုတ္ဘူးေနာ္ မီးနည္းနည္ေလး ျဖည္းျဖည္းေလး ကိုုေျပာခ်င္တာ) တည္ပါမယ္ နူးျပီး အိလာေအာင္ ျဖစ္ပါတယ္ မီး ပူရင္ ျမန္ျမန္က်က္သြားေပမယ့္ မနူးပါဘူး။ အမဲသားက အဲ့တာ အေရးႀကီးပါတယ္။ နူးအိေနမွစားေကာင္းတာေလ။ မာမာေလး ၾကိဳက္တတ္တယ္ဆိုုရင္ေတာ့ တမ်ိဳးေပါ့ေနာ္ တီကေတာ့ အိအိေလးပဲ။ တေရခန္းယံုုေလာက္နဲ႔လဲ မနူးပါဘူး။ အဲ့တာေၾကာင့္ ေနာက္တေရ ေလာက္ ထပ္ထည့္ျပီး မီးေအးနဲ႔ တည္ပါမယ္ ျပီးရင္ ဆားအခ်ိဳမႈန္႔ ကိုု ျမည္းေပးပါ လိုုရင္ ထပ္ထည့္ပါမယ္။
ျပီးရင္ေတာ့ အေပၚမွာ ျပထားတဲ့ အတိုုင္း နူးအိေနတဲ့ အရသာျပည့္ဝတဲ့ အမဲသားဆီပ်ံ ျမန္မာတရုုတ္ခ်က္တခြက္ရပါျပီ။ ဒီအမဲသားကိုုပဲ ၾကက္ဥဂ်ဳံ ေခါက္ဆြဲ ကိုုျပဳတ္ျပီးေတာ့ ဆားအခ်ိဳမႈန္႔ နည္းနည္း ပဲပံျပာရည္နည္းနည္း နံနံပင္ေတြနဲ႔ အမဲသား အနွစ္နဲ႔ ဆီ နည္းနည္းထည့္ျပီးေတာ့ သုုပ္စားရင္ ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲလိုုမ်ိဳး ရွမ္းေခါက္ဆြဲ အမဲသား အသုုပ္တပြဲရပါမယ္ အဲ့တာေၾကာင့္ တီက တခါခ်က္ရင္ နွစ္ကီလိုုေလာက္ တခါတည္းခ်က္ျပီးေတာ့ ပစ္ထားတတ္ပါတယ္ ေရခဲေသတၱာ ထဲထည့္ထားလိုု႔ရပါတယ္ အေအးခံထားေပါ့ စားခ်င္တဲ့ အခါက်ေတာ့မွ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ျပီးသား ပူပူေလးထဲ ထည့္ လိုုက္ရင္ အဆီေတြနဲ႔ တခါတည္း နယ္ျပီး သားပဲ ေကာင္းမွေကာင္း လုုပ္စားၾကည့္။
အဲ့ေနကေတာ့ အမဲသားဆီပ်ံေလး ကိုု မွ်စ္နဲ႔ အတိုု႔အျမဳပ္လုုပ္ျပီး ေတာ့ ဆီမပါ ပ်ားမပါ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္ အရည္က်ဲေလးနဲ႔ စားပါတယ္ ျမိန္မွျမိန္ပါပဲ။ ခ်ဥ္ေပါင္ရည္က ေမာင္ခ်က္တာပါ တီကေတာ့ စီစဥ္ညႊန္ၾကားသူေပါ့ေလ။ လြယ္လြယ္ပဲ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီး ျပီးေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေတြနဲ႔ ေရာျပဳတ္ ပုုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ နည္းနည္းခပ္ ငပိစိမ္းစားေလး တေကာ္ေလက္ထည့္လိုုက္ ပြက္ပြက္ဆူရင္ အရသာရွိတဲ့ ရိုုးွရွင္း လြယ္ကူ ျမန္ေကာင္း သက္သာ နန္းတြင္းစားဖိုုမႈးလက္ရာ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္ မဟာ ကိုုရတာေပါ့ကြယ္။
ေနာက္အဲ့ေန႔က ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေတြရတာနဲ႔ (ဘန္ေကာက္မွာက ရွားတာလား ယပလက္ေတြက မစားတာလားေတာ့မသိ ေစ်းထဲမွာ သိပ္မရွိပါဘူး ေတြ႔ရခဲတယ္ အဲ့တာေတာင္ မိတ္ (maid) က ေတြ႔လိုု႔ ဝယ္လာေပးလိုု႔စားရတာ) အဲ့တာနဲ႔ေမာင္ကပဲ ေၾကာ္ေပးပါတယ္ (ပံုုမွာ ျပထားတဲ့ အတိုုင္း) ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေလးေတြ ကိုု သင္ထားျပီးေတာ့ ေရစင္စင္ေဆးထားပါမယ္ ေဘးမွာက ေၾကာ္ရင္ထည့္မယ္ ပုုစြန္ေျခာက္အမႈန္ပါ။
ျပီးရင္ေတာ့ ထံုုးစံအတိုုင္းမပါမျဖစ္ ျမန္မာဟင္းေတြရဲ႕ ထံုုးစံအတိုုင္း ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ၾကိတ္ထားတာကိုု ဆီသတ္ပါမယ္ မင္းသမီးေတြ မင္းသားေတြသာေျပာင္းသြားမယ္ သူတိုု႔ကေတာ့ အရိုုင္း ကုုသိုုလ္ ဘိုုမ ဂြမ္းပံုု မ်ိဳးမ်ိဳးခိုုင္ တိုု႔လိုုပဲ မင္းသား မင္းသမီး သူငယ္ခ်င္းဆိုုလဲ သူတိုု႔ အတင္းတုုတ္ရင္လဲသူတိုု႔ တကၠသုုိလ္ေက်ာင္းသားေက်ာင္းသူဆိုုလဲသူတိုု႔ ပဲ ေပါ့ အဲ့သလိုုေပါ့ေနာ္ ဘယ္ဟင္းခ်က္ခ်က္ အသား ငါးေတြ အသီးအနွံေတြသာေျပာင္းသြားမယ္ သူတိုု႔ကေတာ့မပါမျဖစ္ပဲ ကဲပါ ေျပာရင္းနဲ႔ လ်ာရွည္ေနမိျပန္ျပီ ဆီသတ္ ျပီးေတာ့ ငရုုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႔ နည္းနည္းလဲထည့္ပါမယ္ ေမာင္က ငရုုတ္သီး စိမ္းေလးေတြေတာင္ ပါးပါးေသးေသးေလးေတြလွီးျပီးေတာ့ ထည့္ပါေသးတယ္ ျပီးရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေတြ ကိုု ထည့္ျပီးေတာ့ နူးလာေအာင္ေမႊေပးပါတယ္ ေၾကေၾကေလးေတြၾကိဳက္ရင္ ပိုုေမႊေပါ့ တီကေတာ့ အရြက္ေလးေတြ ၾကိဳက္လိုု႔ ျဖည္းျဖည္း နည္းနည္းပဲ ေမႊပါတယ္။ ေနာက္ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေတြ ေတာ္ေတာ္ေၾကျပီဆုုိရင္ ခုုနက ဟင္းရည္ ခ်က္သလိုု႔ပဲ ငပိစိမ္း ဇြန္းတေကာ္ ေလာက္ထည့္ပါမယ္ ပုုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ထည့္မယ္ ဆိုုရင္ေတာ့ ငပိ မထည့္လဲရပါတယ္ (လိုု႔ေမာင္က အၾကံေပးပါတယ္) ျပီးရင္ေတာ့ အရြက္ ကိုု ေၾကေၾကေလးေခ်ေပးလိုုက္ရင္ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေၾကာ္တပြဲရပါျပီ။
ကဲ ဒီတေန႔ေတာ့ ဒီေလာက္နဲ႔ပဲေက်နပ္ၾကေပေတာ့ေနာ္ မခ်က္တာၾကာလိုု႔ လာလာေျပာေနတဲ့ မမရီတာ ႀကီးလဲ ေက်နပ္ေတာ့ အမဲသားမစားရင္ေတာ့ မသိဘူး။
လက္ေညာင္းျပီ။
နန္းမေတာ္ မိမိခ်မ္း
မဲေစာက္ (ေခတၱ)
၂ ရက္ ဇန္နဝါရီ ၂၀၁၁ ခုု
မနက္ ၆ နာရီ ၄၅ မိနစ္
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ေဒၚKOM ကတစ္ဆင့္ အလည္ေရာက္ပါတယ္။
ReplyDeleteဘယ္သူမွ gay လို႔ ေတာ္ရံုနဲ႔ ပြင့္ပြင့္လင္းလင္း ဝန္မခံတတ္တာမို႔ ထူးဆန္းသလိုပါပဲ။ ျမန္မာျပည္မွာ ဆန္းေပမယ့္ ျပင္ပမွာေတာ့ ဆန္းလည္းမဆန္းသလို သဘာဝလို႔ လက္ခံၾကလို႔ ျပႆနာမရွိဘူးလို႔ ေျပာရမွာပဲ။
ဘယ္လိုပဲျဖစ္ျဖစ္ပါ၊ မဂၤလာ Gregorian နဲ႔ ကရင္ႏွစ္သစ္ပါလို႔ လာႏႈတ္ဆက္ရင္း ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ က်န္းမာခ်မ္းသာေစဖို႔ ဆႏၵျပဳသြားပါတယ္။
မန္းကိုကို
http://mahnkoko.blogspot.com/
ျမန္ေကာင္းသက္သာ ဟင္းတစ္ခြက္ပဲ....။ခက္တာက အဲလိုကိုေတာင္ ခ်က္ဖို့ရာ
ReplyDeleteပ်င္းေနတာ...။စားတာေတာ့စားခ်င္တယ္...ဟိ..။တစ္ခြက္ေလာက္ပို့ေပးပါလား :)
ေကာင္းမွေကာင္း .. အမဲသား ခ်က္စားခ်င္စိတ္ေတာင္ေပါက္လာပီ
ReplyDeleteႏွစ္သစ္မွာ အမဲသားဆီျပန္နဲ ့ ႏႈတ္ဆက္တာ ေက်းဇူးတင္တယ္။ ဒီပို ့စ္ ဖတ္ျပီး မနက္စာ ဆြဲလိုက္တယ္ ...
ReplyDeleteေမာင္သိတ္မ်ားတယ္။
ReplyDeleteမနာလိုုမျဖစ္ပါနဲ႔မမကြမ္
ReplyDeleteကိုုမဆာလာ ကိုု အပူကပ္ေပါ့
ဟိဟိဟိ
ခုုေတာင္ ေမာင္က အလုုပ္ေတြ လုုပ္ျပီး ပိုုက္ဆံစုုေနတယ္
စိန္ ၇ လံုုးပါတဲ့ လက္ထပ္လက္စြပ္ဝယ္ေပးမလိုု႔တဲ့
ဝယ္ျပီးမွဘဲ တင္ၾကြားေတာ့မယ္ ေနာ္
လက္ထပ္မယ္တဲ့ေလ
ဘာပဲေျပာေျပာ ၅ နွစ္ေက်ာ္ ၆ နွစ္ထဲ လစ္ဗင္းတူ ၈ပဲသား ေနလာတာ
တခုုခုုေတာ့ ျဖစ္လာတာေပါ့
(အခ်စ္ေတြအျပင္ေျပာပါတယ္)
တခုခုျဖစ္လာတာေပါ့ စိန္လက္စြပ္ႀကီးေလ ..ေနာ္ ဟိဟိ
ReplyDeleteပို႔စ္ကို မေန႔တည္းက ဖတ္သြားတယ္။ ေလာေလာဆယ္ကိုေတာ့ ဒီေန႔မွ ဖတ္မိတယ္။ မစားတဲ့အသားေတာ့ ဘာမွ မ႐ွိဘူး။ အမဲသားေတာ့ သိပ္မႀကိဳက္ဘူး။ ဒါနဲ႔ ၾကက္သြန္ေတြကို အိုးေဘးမကပ္ေစနဲ႔။ အေပၚမွာပဲထားဆုိတာ အစပိုင္းကို ေျပာတာလား။
ReplyDeletelove to read ur writing
ReplyDeleteခုုေတာင္ ေမာင္က အလုုပ္ေတြ လုုပ္ျပီး ပိုုက္ဆံစုုေနတယ္
စိန္ ၇ လံုုးပါတဲ့ လက္ထပ္လက္စြပ္ဝယ္ေပးမလိုု႔တဲ့
ဝယ္ျပီးမွဘဲ တင္ၾကြားေတာ့မယ္ ေနာ္
har ha,
but i like the most is ur cooking.
ဟုုတ္တယ္ ေဒၚရီတာ
ReplyDeleteအစပိုုင္းပဲ
တေရနူးျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ေတြကလဲေပ်ာ္ကုုန္ျပီေလ
nye: တီ့ဘေလာ့က ဘယ္လိုမွကို မန္႔မရဘူး
ReplyDeleteး(
nye nyi is offline. You can still send this person messages and they will receive them the next time they are online.
Addy: ဒီမွာ မန္႔လိုက္ေလ
တင္ေပးမယ္
ေနပါအံုး
ဘယ္နွာေၾကာင့္ ဂ်ီပုန္းျဖစ္ေနတာလဲ
nye: ရံုးမွာမို႔လုိ႔
း)
( ေမာင္ခ်ည္းပဲ ခ်က္ေနတာပဲ သူလည္းခ်က္တာမဟုတ္ဘဲ တီခ်မ္းရဲ႕ အမဲသားတဲ့ ..ဟဟ )
လို႔ မန္႔မလို႔
Addy: အံ့ၾသတယ္ေတာ္
က်ဳပ္ခ်က္တာပါေအ့
ေမာင္က ၾကည့္တာ
ငွဲငွဲငွဲ
nye: ခ်ဥ္ေပါင္ေလ
ေမာင္ခ်က္တာ
:P
Addy: ခ်ဥ္ေပါင္ပဲေလ
nye: ရဘူး
ေမာင္ခ်ည္းပဲ ျမင္တယ္ ပို႔စ္တခုလံုးမွာ
Addy: အဲ့တာကေတာ့ ခ်စ္တာကိုး
ဘတ္လို႔ေတာ့ရတယ္ ဟုတ္
တီခ်မ္းရယ္.. ဟင္းခနခနခ်က္ပါ..
ReplyDeleteစားခ်င္သူတဦး
tchan yae !!!!tchan yae post taoy ko ta nay ma phat ya yin ma nay naing bu ..phat pi tar toay lal pyan phat tar pal...:)
ReplyDeleteta hku pyaw ya own mal....a sa ka tchan ko ( main kalay ) htin nay tar ti lar ...hee:::::sate soe nae naw....ayan taw tae tchan ko khin lo par.....:)
ReplyDeletethanks for reading and liking my writing
ReplyDeleteit is OK
if u think i am a girl i am a girl
i don't have a problem with that LOL
thanks for visiting