ဟင္းမခ်က္တာ ၾကာပါျပီ၊ ေနမေကာင္းတာလဲ ပါပါတယ္။ ခုတေလာေတာ့ ဖြယ္ဖြယ္ရာရာေလး မစားရတာ ၾကာတာရယ္ လူကလဲ ခံတြင္းေတာင္းတာရယ္ ေၾကာင့္ တေန႔ က တခုခု ခ်က္စားၾကမယ္ စဥ္းစားပါတယ္။ ေရခဲေသတၱာ (အသစ္) ထဲ ဘာရွိသလဲ ၾကည့္ေတာ့ ဝက္သား သံုးထပ္သား (ပါရာဂြမ္ က ဝယ္လာတာရယ္) ဝက္ခ်င္း တတြဲရယ္ ေတြ႔တာနဲ႔ ဝက္သားမႈိ ခ်က္စားဖို႔ အၾကံရပါတယ္။ အရင္ကလဲ ၾကက္သားမႈိ ခ်က္ဖူးပါတယ္ ဒီမွာ ၾကည့္ပါ။ ေနာက္တခုက အန္တီခ်မ္း ကိုဆိုရင္ လူေတြက ဟင္းခ်က္တာနဲ႔ပဲ တြဲျမင္ေနၾကပါတယ္ တကယ္က ကိုယ္ခ်က္တတ္တာက မီးဖိုေခ်ာင္ မလုလု တို႔၊ တီတီဆြီ တို႔ ၊ ရသာခ်ိဳ တို႔ ေလာက္ေတာင္ မခ်က္တတ္ပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ကိုယ္ က ပံုလွလွေလးေတြ နဲ႔ သပ္သပ္ရပ္ရပ္ ျပင္ဆင္ျပီး တင္တတ္လို႔ ျဖစ္မယ္ လူေတြ က ၾကိဳက္ၾကတယ္ (ကိုယ္ထင္တာပါ ေတာင္းဆိုတာကလဲ ဟင္းခ်က္ပါလို႔ ခ်ည္းေျပာၾကတာကုိးေနာ္) အဲ့တာနဲ႔ပဲ ခ်က္ရျပန္ပါတယ္။ တီခ်မ္းကေတာ့ ဘာပဲ ခ်က္ခ်က္ တီ့ မိုတို ျဖစ္တဲ့ “လြယ္ေကာင္း သက္သာ ျမန္ဆန္ အရသာရွိ” နဲ႔ညီေအာင္ ခ်က္ပါတယ္။ လိုက္ခ်က္ရလြယ္ေအာင္လဲ ပံုလွလွေလးေတြ နဲ႔ ေသခ်ာ တင္ေပးပါတယ္။ ကဲ အေျပာနဲ႔ အလုပ္ ညီရဲ႕လား လို႔ ၾကည့္လိုက္ၾကရေအာင္ေနာ္။
ပထမဆံုး ဝက္သား နဲ႔ ဝက္ခ်င္း ကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး ဆားအခ်ိဳမႈန္႔ တို႔ နဲ႔ နယ္ထားပါတယ္ ေမာင္က ျငီမွာ စိုးလို႔ ဆိုျပီး နႏြင္း နည္းနည္း ပါ ထည့္နယ္ လိုက္ပါေသးတယ္ တီံ သေဘာ အရေတာ့ တရုတ္ခ်က္ ခ်က္မွာ ျဖစ္တဲ့ အတြက္ နႏြင္း ကိုမသံုးလိုပါဘူး နည္းနည္း ေအာ္လိုက္ပါေသးတယ္ ေမာင့္ ကို (အသံုး ကိုမက်ဘူးဆိုျပီးေတာ့ ခ်စ္စနိူးနဲ႔) ျပီးရင္ ေဘးမွာ ျပထားတဲ့ မႈိေျခာက္ကုိ ေရေႏြး ဆူဆူနဲ႔ စိမ္ပါမယ္ မႈိေျခာက္ေတြ စိုျပီး ပြလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ပံုမွာ ျပထားတဲ့ အတိုင္း ကပ္ေၾကးနဲ႔ နွစ္ပိုင္းစီ ညွပ္ပါမယ္ မိႈ နည္းေနရင္ ေလးပိုင္းညွင္ လဲရပါတယ္ တီကေတာ့ ကိုက္ကိုက္စားရတာ ၾကိဳက္တဲ့ အတြက္ ၂ ပိုင္းပဲညွပ္လိုက္ပါတယ္
ျပီးရင္ေတာ့ ပံုမွာ ျပထားတဲ့ အတိုင္း မင္းသားနဲ႔ မင္းသမီး ကိုေရာသမၾကိတ္ထားပါမယ္ ျပီးရင္ ဆီအိုးကို မီးပူေပၚမွာ ပူလာေအာင္ တည္ပါမယ္ (သိလႅာစိုး ေလသံအတိုင္းေပါ့ေနာ္) ဆီ ကိုအိုးထဲထည့္ျပီးတာနဲ႔ တျပိဳင္နက္တည္း ဒီဟင္းရဲ႕ အဓိက အခရာျဖစ္တဲ့ သၾကား (ဟုတ္ကဲ့ ရႈးဂါးပါ) ကိုတခါထဲထည့္ျပီး ေတာ့ ဆီမပူလာခင္ေမႊေပးေနပါ။ ဆီတျဖည္းျဖည္းပူလာတာနဲ႔အမွ် သၾကားေတြက မည္းျပီး တခုနဲ႔ တခု ကပ္လာပါမယ္ ျပစ္ခဲခဲ ျဖစ္လာပါမယ္ ကိစၥမရွိပါဘူး ဆက္ေမႊပါ။ ေနာက္ေတာ့ ခုနက ၾကိတ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ကို ခုနက သၾကားဆီသတ္ထဲထည့္ျပီး ဆက္လက္ ဆီသတ္ပါမယ္။ ျပီးရင္ ပံုမွာျပထားတဲ့ အတိုင္း ဝက္သား နဲ႔ ဝက္ခ်င္းကိုတူတူ ထည့္ျပီး လံုးပါမယ္ ေရမထည့္ပါနဲ႔အံုး ဝက္က ေရနဲ႔ဆီထြက္အံုးမွာျဖစ္တဲ့အတြက္ ဝက္သားဆီနဲ႔ဝက္သားေၾကာ္ရပါအံုး မယ္ ဒုတိယပံုနဲ႔ တတိယပံုမွာ ျပထားတဲ့အတိုင္း ဆီပ်ံျပီး ေမႊးလာတဲ့ အထိ ေၾကာ္ေပးရပါမယ္ ဝက္သားက ဆီေတာ္ေတာ္ထြက္ျပီဆိုမွ ေနာက္တပံုမွာ ျပထားတဲ့ အတိုင္း ခုနက ေရေႏြးနဲ႔စိမ္ျပီး ညွပ္ထားတဲ့ မႈိေျခာက္ ေတြထည့္ျပီး ထပ္လံုးပါမယ္ ဒီအခ်ိန္မွာ လိုအပ္တဲ့ ဆား အခ်ိဳမႈန္႔ေတြ ထည့္ပါမယ္ တီက ခရုဆီ ပါနည္းနည္းထည့္လိုက္ပါေသးတယ္ ေမႊးေအာင္ေပါ့ (အမွန္ကေတာ့ ရွည္တာပါ) တရုတ္ပဲ ငံျပာရည္ အၾကည္နည္းနည္းခပ္လိုက္လဲရပါတယ္ အနံ႔ကေလး ေမႊးေနေအာင္ပါ။ ျပီးရင္ ခုနက ေျပာထားသလိုပဲ ေမႊးလာတဲ့အထိ ဆီပ်ံပါေစ။ မတူးေအာင္ေတာ့ သတိထားျပီး အိုးကို ခဏခဏ ေမႊေပးေနပါ။ လံုးလိုက္လွည့္လိုက္ေပါ့၊
ျပီးရင္ ေတာ့ ေအာက္မွာျပထားတဲ့အတိုင္း ခုနက မိႈေရာျပီးလို႔ ဆီပ်ံျပီး ေမႊးလာျပီဆိုရင္ ဝက္သားနဲ႔ မိႈျမဳပ္ရံု ေရထည့္လိုက္ပါမယ္။ ျပီးရင္ ေဘးကပံုေတြ မွာ ျပထားတဲ့ အတိုင္း ေရခန္းတဲ့အထိ ေနာက္တဆီပ်ံလာတဲ့ အထိ တည္ေပးလိုက္ရင္ ေမႊးၾကိဳင္ျပီး စားခ်င္စဖြယ္ အရသာရွိလွတဲ့ ဝက္သားမႈိ တရုတ္ခ်က္တခြက္ ကိုရပါျပီ။ သၾကားေတြေရာ ဆီေတြေရာ ဝက္သားေတြ ေကာ အကုန္အအီစာေတြခ်ည္းပဲျဖစ္ေနတဲ့ အတြက္ အအီေျပ အခ်ဥ္ေလးတခုခုထပ္လုပ္ဖို႔ လိုပါမယ္
အအီေျပအခ်ဥ္အတြက္ကေတာ့ သိပ္လြယ္ပါတယ္ (တီ့မိုတုိအတိုင္းေပါ့ေနာ္) ၾကက္သြန္နီေလးေတြ ကို ပါးပါးလွီး ျပီး ေရစင္စင္ ညစ္ထားပါမယ္ ေနာက္ ငရုတ္သီး စိမ္း နံနံပင္ေလးေတြ ပါးပါးလွီးျပီး ဆားအခ်ိဳမႈန္႔ သံပရာသီး တုိ႔နဲ႔ ေရာနယ္ပါမယ္ ခုနက ဝက္သားမိႈနဲ႔ အင္မတန္လိုက္ဘက္တဲ့ တရုတ္ၾကက္သြန္ခ်ဥ္သုပ္ပါ (အရင္ တီဝက္သားခ်ဥ္ သုပ္ေနက်အတိုင္းပါပဲ ဝက္သားခ်ဥ္ပါတာနဲ႔မပါတာဘဲကြာတာပါ) ပုစြန္ခ်ဥ္ ကိုလဲဒီအတိုင္း သုပ္စားလို႔ရပါတယ္ ျမန္မာ သုပ္နဲ႔ ကြာတာက ဆီမပါတာပါ
သုိ႔ေသာ္လည္း ကိုယ္ကတရုတ္မျဖစ္ေပမယ့္ ေမာင္က ျမန္မာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ကြန္ပေရာမိုက္စ္အေနနဲ႔ ေနာက္တမ်ိဳးသုပ္ပါေသးတယ္ ကိုယ္ၾကိဳက္ရာစားေၾကးေပါ့ေနာ္
ဒါကေတာ့ ေမာင့္ရဲ႕ ၾကက္သြန္သုပ္ပါ ၾကက္သြန္ ကို ပါးပါးလွီး ျပီး ေရေဆး ညစ္ထားတာ အေပၚ ကို ငရုတ္သီး စိမ္း ပါးပါးလွီး၊ ပဲမႈန္႔ အၾကက္မႈန္႔၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ ငရုတ္သီး အၾကက္မႈန္႔ နည္းနည္းရယ္ ေနာက္ျပီးေတာ့ မန္းက်ညး္ရည္ အနွစ္ အနည္းငယ္ရယ္ထဲ့ပါမယ္။ ျပီးေတာ့ မင္းသား နဲ႔ မင္းသမီး ျဖစ္တဲ့ အခ်ိဳမႈန္႔ နဲ႔ ဆား ထည့္ပါမယ္။ ေနာက္ ၾကက္သြန္ျဖဳနီ ဆီခ်က္ ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ ထည့္ပါမယ္္ အသင့္မရွိရင္ ရိုးရိုးဆီ စိမ္း ကို ပူေအာင္ ခ်က္ျပီးထည့္လဲ ရပါတယ္။ ျပီးရင္ေတာ့ လက္နဲ႔ နယ္ဖတ္လိုက္ရင္ စားခ်င္စဖြယ္ ဗမာ ၾကက္သြန္နီသုပ္ ကိုရပါျပီ။ လက္နဲ႔ နယ္တဲ့ အခါမွာ တခုသတိထားရမွာက ဖြဖြေလးနယ္ဖို႔ပါပဲ မဟုတ္ရင္ ျပဲသြားဖြယ္ရွိပါတယ္။ ေနာက္ ေရွာက္သီးစိတ္ေလးေတြ ခြာထားတာ ရွိလို႔ထည့္လိုက္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေရွာက္သီးသုပ္ျဖစ္သြားတာေပါ့။ တီခ်မ္းရဲ႕ ဟင္းခ်က္နည္း ေတြ ရဲ႕ မိုတို အတိုင္း “လြယ္ေကာင္းသက္သာ ျမန္ဆန္ အရသာရွိ” ပါပဲ။
ျပီးရင္ေတာ့ ပံုမွာ ျပထားတဲ့ အတိုင္း ထမင္းပူပူေလးေပၚမွာ ဟင္းေလးေတြ နယ္ဘတ္ျပီး ငပိေၾကာ္ အခ်ဥ္သုပ္တို႔နဲ႔ ေလြးလိုက္ရင္ေတာ့ ျဖင့္ ခင္ရာေဆြမ်ိဳး ျမိန္ရာဟင္းေကာင္းေတြ ဘာညာေတြ တီခ်မ္း ေတြ ေမာင္ေတြ အကုန္ေမ့ျပီးေတာ့ လွ်ာေပၚမွာ ဆိမ့္ ျငိမ့္ျငိမ့္ေလး ျဖစ္သြားေတာ့တာပါပဲေလ။ တီကေတာ့ အငံပိုၾကိဳက္တဲ့ အတြက္ ထမင္း ကို ဆားေလး နည္းနည္း ျဖဴးျပီးေတာ့ မွ ဆီနဲ႔ ထပ္နယ္ျပီး စားတာပါ ဂ်ပန္လိုေျပာရရင္ေတာ့ ဗဲရီးဗဲရီး အိုအိရွိပါပဲ
ဒါေလးေတြကေတာ့ ထမင္းစားျပီး အခ်ိဳတည္း ရေအာင္ သခြားေမႊးနဲ႔ နာနတ္သီးပါ သံုးေဆာင္ၾကပါအံုးေနာ္
ဘန္ေကာက္မွာေနရတာ တခုေကာင္းတာကေတာ့ အသီးမ်ိဳးစံု ရာသီပတ္လံုး ေကာင္းေကာင္းရတာပါပဲ သခြားေမႊး ကိုေတာ့ သူ႕အတိုင္းပဲစားတာပါ နာနတ္သီးေလးကိုေတာ့ ပ်ားရည္ေလးဆမ္းျပီး ငရုတ္သီးနဲ႔ ဆားနယ္ ေလးရယ္ နဲ႔ တို႔တို႔ ျပီးေတာ့ စားလိုက္တာပါပဲ
ဟင္း...........................ေခါင္း...မွ...ေခါင္း.............................
A Chen
4:45 AM
18th Jan 2011
Tuesday
Bangkok
Home
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Oh! lovely...so good.. wanna eat.....Oishi....
ReplyDeletehehhehe
Thanks....
Ment lite pee naw......
LOVE
Diamond
Nice cooking,nice writing,nice photo n deliciooooso.......:P
ReplyDeleteGyidaw
၀က္အခ်င္း၀ယ္ျပီး ခ်က္ၾကည့္ဦးမွ ...
ReplyDeleteပံု
ရံုးအလုပ္ မလုပ္ပဲ ဘေလာ့ဂ္လည္ေနသူ တဦး
looks good
ReplyDeleteတီခ်မ္းဟင္းခ်က္တာကို ေတာင္းဆိုၾကတာက အဲလို စတက္ေလးေတြ အေသးစိတ္ကို စိတ္ဝင္စားဖြယ္ ေရးသားတင္ျပတတ္လို ့ပါပဲ ။
ReplyDeleteဥပမာ ေရခဲေသတၱာ ( အသစ္ ) အဲလို အဲလိုေပါ့ေနာ္ .. ဟက္ဟက္။
ဆက္ခ်က္ပါ တီခ်မ္းရယ္.. အခုဟာလဲျကိုက္တယ္
ReplyDeleteေတြ႔တယ္မွလား
ReplyDeleteေဒၚဗစ္
ေသခ်ာေရးေတာ့ ေသခ်ာဘတ္တဲ့သူေတြျမင္တာေပါ့
ေနာက္မွ အိမ္သစ္ရဲ႕ပစၥည္းအသစ္ေတြကိုု ပိုုစ့္ေရးျပီးတင္အံုုးမယ္
ေလာေလာဆယ္ေတာ့ မအားေသးလိုု႔
ဂလု :(
ReplyDeleteအို.. အိ.. ရွိ
ReplyDelete