မေက်နပ္ပါဘူး။ ေကာင္းလဲသိပ္မေကာင္းဘူး။ စားလိုု႔ေတာ့ ျဖစ္တယ္ ဒါေပမယ့္ မေကာင္းဘူး။ တီခ်မ္း ခ်က္လိုု႔မေကာင္းတာဆိုုလိုု႔အဲ့တခါပဲ ရွိဖူးေသးတယ္။ တကယ္ပါ။ ျဖစ္ခ်င္ေတာ့ တရက္က ဝတ္ရည္ကလဲ ရန္ကုုန္ မုုန္႔ဟင္းခါးဆိုုျပီး ပိုုစ့္ တင္ေသးေတာ့ ပိုုစားခ်င္စိတ္ျဖစ္မိပါတယ္။ အဲ့တာနဲ႔ သူငယ္ခ်င္းလဲ ေရာက္တံုုး ဆိုုျပီး
ေနာက္ ဘန္ေကာက္က သူငယ္ခ်င္းတေယာက္ျဖစ္တဲ့ လြယ္ကူစားျမိန္ ကိုုပါေခၚျပီး ခ်က္ၾကပါတယ္။ ေဒၚသလင္း ကိုုလဲလာစားပါ ေခၚေသးတယ္ သူက မလာတာ မလာေတာ့လဲ ငတ္ေပါ့ေနာ္။ ဘယ္တတ္နိုုင္ပါ့မလဲ။ ကိုုယ္က ေခၚ
တာပဲ။ ထားေတာ့ အဲ့တာနဲ႔ ေမာင္ နဲ႔ ကိုုယ္နဲ႔သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ ဒီတပတ္ အိမ္မွာ မုုန္႔ဟင္းခါးေလး ခ်က္စားျဖစ္ၾက တာေပါ့ေလ။ မနက္ျဖန္ တုုတ္ထိုုး လုုပ္တဲ့ ၾကည္လဲ့လဲ့ဦး ေရာက္ပါမယ္။ အဲ့အခါက်ရင္ နန္းႀကီးသုုပ္ေလးလဲ လုုပ္စားၾကပါအံုုးမယ္။
အဲ့တာနဲ႔ တိုုင္ပင္ၾကေတာ့ လြယ္ကူစားျမန္ကလဲ သူတခ်ိဳ႕တဝက္ လုုပ္ယူလာမယ္တဲ့ အဲ့တာနဲ႔ အီးေမးလ္ တေစာင္ပိုု႔လာပါတယ္။ ခ်က္နည္းကိုု အေျခခံယူတာကေတာ့ ဝတ္ရည္ဆီကပါပဲ။ ရႈ...........
Blue for Snow; Green for Addy
1. မုုန္႔ဟင္းခါး ဖတ္
2. ၾကက္သြန္နီ
3. ၾကက္သြန္ျဖဴ
4. ဘဲဥ
5. အေၾကာ္မႈန္႔
6. ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ ဆီခ်က္
7. ငါးခူ ၁ ကီလိုု
8. ဂ်င္း
9. စပလင္
10. ငရုုတ္ပြေျခာက္
11. ငရုုတ္ေကာင္းမႈန္႔
12. ဆန္ေလွာ္မႈန္႔
13. ကုုလားပဲမႈန္႔
14. ငွက္ေပ်ာအူ
15. နံနံပင္
16. ပဲသီးစိမ္း
အဲ့ေတာ့ တာဝန္က်တဲ့ လစ္နဲ႔ အတူ ကိုုယ္တိုု႔ေတြေစ်းဝယ္ထြက္ၾကပါတယ္။ အေပၚက ေတာ့ ကိုုယ့္ရဲ႕ လစ္ေပါ့ ပိုုစ္တစ္ မွာ ေရးျပီးေတာ့ စာရင္း အတိအက် အဝယ္ထြက္ၾကပါတယ္။ တခါတခါ အဲ့လိုု သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔စုုျပီး
ေတာ့ လုုပ္ခ်င္တာေလးေတြ ေလ်ာက္လုုပ္စား ရတာ ေပ်ာ္ဖိုု႔ ေကာင္းပါတယ္။ အင္တာဗ်ဴးမွာ ပါတဲ့ အာရွက လူငယ္ေတြရဲ႕အသင္းအဖြဲ႔နဲ႔လုုပ္တတ္တဲ့ စိတ္ေပါ့ေလ။ ထားေတာ့။
ကဲ ဝယ္ရမယ့္ဟာေတြ ဝယ္ျပီးေတာ့ ခ်က္ရမယ့္ အဆင့္ေပါ့။ ေျပာအံုုးမယ္ ငါးခူက အႀကီးႀကီးပဲ ေမြးငါးခူေတြ တေကာင္ထဲကိုု ၁ ကီလိုု (၆၀ သား) ေက်ာ္ရွိတယ္။ အကုုသိုုလ္ေတာ့မ်ားတယ္ လက္ညိဳးထိုုးျပီး သတ္ခိုုင္းရတာ အစြယ္ကိုု လႊနဲ႔ တိုုက္တာ ငမိုုက္သား မုုဆိုုး ဆိုုေပမယ့္ ေစခိုုင္းတာက က်ေတာ္မ်ိဳး ဘုုရင္မင္းျမတ္ေလေနာ္။ ထားအံုုးေတာ့။
ကဲ ခ်က္ၾကျပဳတ္ၾကမယ္ေနာ္.....လာျပီ
ပထမဆံုုး ဝတ္ရည္နည္းအတိုုင္းပဲ ခ်က္လိုုက္ သူ႔ဘေလာခ္ ကိုုေျပးဘတ္လိုုက္နဲ႔ လုုပ္ပါတယ္။ ငါးခူေတြကိုု စပလင္ နဲ႔ နႏြင္းနဲ႔ ျပဳတ္ပါတယ္။ ပံုုကိုုၾကည့္ပါ။ ပံုု ၃ မွာ ျပဳတ္ျပီး က်က္သြားတဲ့ ငါးခူ ကိုု တညသိပ္ထားတာပါ။ ၾကိဳ လုုပ္ထားတာ။ လြယ္ကူစားျမိန္က ေနာက္ေန႔ မွလာမွာမိုု႔လိုု႔ ညကတည္းက လုုပ္စရာရွိတာေတြ လုုပ္ထားတာပါ။
ျပဳတ္ျပီးသား ငါးခူးကိုုဆယ္ျပီးေတာ့ ေနာက္ သူငယ္ခ်င္းတေယာက္က အသားႏႊင္ပါတယ္။ ပံုုထဲက အတိုုင္းအႀကီး
စား တပန္းကန္ရတယ္။ (မွတ္ခ်က္။ ေနာက္တခါ မုုန္႔ဟင္းခါးကိုု ေစ်းထဲတြင္ ေတြ႔ခဲ့ေသာ ငါးရံ႕ နွင့္ ခ်က္ရန္။ ငါးရံ႕
သည္ အသားပိုုမ်ားကာ အလယ္ရိုုး တေခ်ာင္းပဲ ရွိ ငါးခူ အတိုုင္း ခ်ိဳ။ ငါးခူ ျဖင့္ထပ္ခ်က္လွ်င္လည္း အေရခြံ မထည့္
ရန္။ စားမေကာင္း တီခ်မ္း မၾကိဳက္) အိုုေက။ ဆက္......
ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ဂ်င္း စပလင္ ၾကိတ္ထား။ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ ေရေဖ်ာ္ထား။ အစကေတာ့ ကုုလားပဲ ျပဳတ္ျပီး ၾကိတ္ထည့္မလိုု႔ပဲ။ဝယ္လာတဲ့ ပဲက ကုုလားပဲ မဟုုတ္ဘဲ ဘာပဲ မွန္းမသိ ျဖစ္သြားလိုု႔ ငယ္ငယ္က ေက်ာင္းမွာစားခဲ့ ဖူးတဲ့ မုုန္႔ဟင္းခါးကိုု သတိရျပီး တေလာက မာလာဟင္း လုုပ္စားတံုုးက က်န္တဲ့ ေျမပဲ ေထာင္းေလွာ္ ေတြကိုု ထည့္ပါတယ္။ အစားထိုုးေပါ့။ တတိယပံုုကိုုၾကည့္ပါ။
ငွက္ေပ်ာအူေတြ နုုနုုေလးေတြ မိုုက္မွမိုုက္။ နႏြင္းနဲ႔ မမဲေအာင္ေရစိမ္ထား ျပီးေတာ့ႏႊင္ယူ။ အလည္အူ မထည့္နဲ႔။
ကဲ ဟင္းအနွစ္ခ်က္ၾကမယ္။ ဆီအိုုး ပူလာရင္ ပထမဆံုုး ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ဂ်င္း စပလင္ ၾကိတ္ကိုု ဆီသတ္ပါမယ္။ နႏြင္း အေရာင္တင္မႈန္႔ တခါတည္း ထည့္ပါ။ ဆီသတ္တာ ရရင္ ငါးႏႊင္ထားတာ ထည့္ပါမယ္။ ေမႊးလာတဲ့ အထိ ေမႊေပးေနပါ။ ဆား အခ်ိဳမႈန္႔ ငံျပာရည္ တခါတည္း ထည့္ပါေနာ္။ အရသာကိုု ျမည္းယူပါ။ တီခ်မ္းကေတာ့ ေတာ္တီးတီးေတာ္ ဆိုုေတာ့ စိတ္မွန္းနဲ႔ ပဲထည့္ပါတယ္။
ျပီးရင္ အိုုးထဲမွာ ေရ ၂ လီတာ ထည့္ပါတယ္။ ေနာက္ မေန႔ညက ငါးျပဳတ္ရည္ေတြ ထည့္ပါတယ္။ အရိုုးေတြကိုု ျပန္ျပဳတ္တာေတြ ေထာင္းတာေတြ ေရညွစ္တာေတြ ထပ္မလုုပ္ေတာ့ပါဘူး။ ပထမ တခါခ်က္တံုုးက အဲ့လိုု လုုပ္ရတယ္ ေျပာလိုု႔ လုုပ္ၾကည့္တာ ညွီပါတယ္။ အဲ့တာေၾကာင့္ တခါေသဖူး ျပင္ဖိုု႔ နားလည္ လိုုက္ပါတယ္။ ငါးျပဳတ္ရည္က စပလင္ နိုုင္းခ်င္းနဲ႔ဆိုုေတာ့ သိပ္မညွီပါဘူး။ ျပီးေတာ့ ေရအျဖဴနဲ႔ ငါးျပဳတ္ေရ အေရာဆူလာရင္ ခ်က္ထားတဲ့ ငါးအနွစ္ကိုု ထည့္ပါ။ ျပီးရင္ ခုုနက ေရေဖ်ာ္ထားတဲ့ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ ထည့္ပါ။ ေျမပဲ ထည့္ပါ။
ျပီးရင္ အိုုးဘဲဥ လိုုခ်င္တဲ့ အတြက္ ျပဳတ္ျပီးသား (ေဆာ္ရီး ေကာ္ရက္ရွင္ အိုုးၾကက္ဥ) ၾကက္ဥ ေတြကိုု အလံုုးလိုုက္ ၇ လံုုးေလာက္ထည့္လိုုက္ပါတယ္။ က်န္တဲ့ ၄ လံုုးကိုုေတာ့ ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္ပါတယ္။ ေနာက္ ၾကက္သြန္နီ ဥလိုုက္ေတြထည္ပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာအူေတြ ထည့္ပါတယ္။ ဒီေနရာ မွာ စပလင္ထပ္မထည့္ေတာ့ပါဘူး။ စာေတြ လိုုက္ဘတ္တယ္ဆိုုေပမယ့္လဲ ကိုုယ့္ဘာသာ ကိုုယ္လိုုလွ်င္ၾကံဆ လုုပ္ရပါေသးတယ္ေနာ္။ ၾကည့္က်က္လုုပ္ေပါ့။ ဘယ္သူမွ မေမြးလာကတည္းက မတတ္ဘူးေနာ္။ လုုပ္ရင္း တတ္သြားမယ္။
ျပီးေတာ့ ဟင္းရည္ကိုု ဆူေစျပီးေတာ့ ဆားအခ်ိဳမႈန္႔ လိုုသေလာက္ထပ္ထည့္ ျမည္းၾကည့္။ ေျပာရအံုုးမယ္ သူငယ္ခ်င္း တေယာက္ ကိုု ျမည္းခိုုင္းလိုုက္တာ သူက အငံလိုုေသးတယ္ ေျပာတာနဲ႔ ကိုုယ္က ငံျပာရည္ ေယာက္ဇြန္းတဝက္ထပ္ထည့္လိုုက္တာ ေတာ္ေတာ္ငံသြားပါတယ္။ ငံသြားေတာ့ ဘာျဖစ္သလဲ ဘာမွ မျဖစ္ပါဘူး တီခ်မ္း မိုုတိုု အတိုုင္း လိုုထည့္ ပိုုေရေရာလုုပ္လိုုက္တာ အိုုေကမွာ စိုုေျပသြားပါတယ္။
ငရုုတ္သီးမႈန္႔ နံနံပင္ ဆီခ်က္ေလးေတြ ထည့္ အခ်ဥ္ေလး ညွစ္လိုုက္ရင္ စူပါရွယ္ အိမ္ခ်က္ တီခ်မ္း လက္ရာ မုုန္႔ဟင္းခါး တခြက္ရျပီေပါ့ေနာ္။ တီကေတာ့ ကိုုယ့္လက္ရာ အရသာစစ္ကိုု သိခ်င္တာေၾကာင့္ အခ်ဥ္ ငရုုတ္သီး မထည့္ပဲ အရင္စားၾကည့္ပါတယ္။ တင္တင္၊ ေစာရီ၊ ခ်ိဳ၊ ၾကည္၊ စိန္ဥ၊ အိမ္မဲ၊ ဇကာႀကီး၊ တခုုမွ မရံႈးဘူးပဲ။
ေနာက္ဆိုု “အေျပာႀကီးေသာ နိုုင္ငံေက်ာ္ဘေလာခ္ဂါ က်ိဳင္းတံုု ေဒၚခ်မ္း” ဆိုုျပီးေတာ့မုုန္႔ဟင္းခါးေရာင္းစားရမယ္။
ကဲ စားခ်င္စရာမေကာင္းလား။ ေနာက္တေန႔ မနက္က်ေတာ့ သူငယ္ခ်င္းက မုုန္႔ဖတ္ထပ္သြားဝယ္ျပီး အီၾကာေကြး ပါဆြဲလာေတာ့ ပိုုေကာင္းသြားတာေပါ့။ ဟင္းရည္လဲ မေန႔ ကတေန႔လံုုးတည္ထားေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလးကိုု
အရည္က်ေနျပီေလ။ ေရနည္းနည္ထပ္ေရာ အခ်ိဳမႈန္႔ ေလး နည္းနည္း ထပ္ထည့္လိုုက္ရံုုနဲ႔ ပိုုေကာင္းတဲ့ မုုန္႔ဟင္းခါး တခြက္ထပ္ရတာေပါ့။ နွစ္ရက္ လံုုး စားၾကတယ္။ ေကာင္းမွေကာင္းပဲ။
ကဲ မုုန္႔ဟင္းခါး ငတ္ေနတဲ့ ျပည္ပေရာက္ ပရိတ္သတ္ႀကီးလဲ အားေပးၾကပါအံုုးေနာ္။
A Chen
2:56 AM
Monday
20th Feb 2012
Home
Bangkok
You really should write a cooking book with step by step illustrations, you have a really good writing skill with great sense of humor
ReplyDeletethanks i do have a plan to publish a cooking book by T chen wait for it OK?
DeleteLuzoe.....
ReplyDeleteHow can i sleep after reading your special MOONGAR post at almost midnight:(
Gyidaw
luzoe ma gyi GYI DAW
Deletecome and eat in the dream LOL
Want to try your 'Kyaing Tone Daw Chan' Mon hin gha. Look nice!
ReplyDeleteWD
wendy
Deletecome eat when i really open a shop
Appreciate your both cooking and writing style!
ReplyDeleteEsther
thanks esther
Delete“အေျပာႀကီးေသာ နိုုင္ငံေက်ာ္ဘေလာခ္ဂါ က်ိဳင္းတံုု ေဒၚခ်မ္း”ရဲ႕မုန္႕ပာင္းခါးကိုစားျခင္လိုက္တာပာယ္။တို႕ကမုန္႕ပာင္းခါးဆိုသိပ္ျကိုက္တာေန႕တိုင္းစားလဲမမုန္းဘူး။ခ်က္တဲ႕ေန႕ဆိုထမင္းလြတ္စားတာ။ျပီးေတာ႕ဆိုင္ခ်က္ေတြကခိုေတာ႕စားမေကာင္းလို႕အိမ္မွာဘဲခ်က္စားတယ္။ငွက္ေျပာအူေလးနဲ႕အီျကာေကြးေလးလဲပါေသး။
ReplyDelete“အေျပာႀကီးေသာ နိုုင္ငံေက်ာ္ဘေလာခ္ဂါ က်ိဳင္းတံုု ေဒၚခ်မ္း”ရဲ႕မုန္႕ပာင္းခါးကိုစားျခင္လိုက္တာပာယ္။တို႕ကမုန္႕ပာင္းခါးဆိုသိပ္ျကိုက္တာေန႕တိုင္းစားလဲမမုန္းဘူး။ခ်က္တဲ႕ေန႕ဆိုထမင္းလြတ္စားတာ။ျပီးေတာ႕ဆိုင္ခ်က္ေတြကခိုေတာ႕စားမေကာင္းလို႕အိမ္မွာဘဲခ်က္စားတယ္။ငွက္ေျပာအူေလးနဲ႕အီျကာေကြးေလးလဲပါေသး။ျမေက်း
ReplyDelete“အေျပာႀကီးေသာ နိုုင္ငံေက်ာ္ဘေလာခ္ဂါ က်ိဳင္းတံုု ေဒၚခ်မ္း”ရဲ႕မုန္႕ပာင္းခါးကိုစားျခင္လိုက္တာပာယ္။တို႕ကမုန္႕ပာင္းခါးဆိုသိပ္ျကိုက္တာေန႕တိုင္းစားလဲမမုန္းဘူး။ခ်က္တဲ႕ေန႕ဆိုထမင္းလြတ္စားတာ။ျပီးေတာ႕ဆိုင္ခ်က္ေတြကခိုေတာ႕စားမေကာင္းလို႕အိမ္မွာဘဲခ်က္စားတယ္။ငွက္ေျပာအူေလးနဲ႕အီျကာေကြးေလးလဲပါေသး။ျမေက်း
ReplyDeleteေဒၚျမေက်းရယ္ တခါ ေျပာရင္ ရပါျပီ ဟိဟိဟိ
Deleteတကယ္ကိုု စားေကာင္းတာ ေနာက္ေန႔က်ေတာ့ ဟင္းရည္က က်သြားေတာ့ ပိုုေတာင္ ေကာင္းေသး
ဂြတ္ရွယ္ပဲ
အီၾကာေကြးေလးနဲ႔အိုုးၾကက္ဥေလးနဲ႔ အဓိကကေတာ့ ငွက္ေပ်ာအူေတြ ေတာ္ေတာ္ကိုုနုုတယ္ အိုုအိရွိပဲ
ဟုတ္ပါ. အေျပာေတာ္ေတာ္ၾကီးတာ အခု တီခ်မ္းကိုယ္တိုင္ေျပာမွ ဘဲ သတိရေတာ.တယ္။ အဲ.လိုေခၚဖို.။
ReplyDeleteအေျပာေတာ္ေတာ္ၾကီးေသာ ၾကီးေတာ္ တီခ်မ္း။
မုန္.ဟင္းခါးၾကည္.ရတာ ပါးစပ္ထဲက သြားေရေတြထြက္လာတယ္။
အေတာ္ဂြဒ္မယ္.ပုံဘဲ။
တီခ်မ္းက မုန္.ဟင္းခါးခ်က္ေနက်မဟုတ္ဘူးထင္တယ္။
တကယ္ကိုု ဂြတ္တာ အေနာရဲ႕
Deleteဟုုတ္တယ္ ခ်က္ေနမက်ဘူး သိုု႔ေသာ္ ခ်က္လိုုက္ေတာ့လဲ ျဖစ္သြားတာပဲ
ဒါ ဒုုတိယ တေခါက္ပဲ ရွိေသးတယ္ ခ်က္တာ
ၾကာဇံခ်က္ေတြဘာေတြလဲ တခါပဲ ခ်က္ဘူးတယ္ ဒီည က် နန္းႀကီး သုုပ္မယ္
အေျပာၾကီးေသာ တီခ်မ္း ရဲ ့မြင္းဂါးကို သရည္က်သြားပါေၾကာင္း ငွက္ေျပာအူေလးေတြ နုလိုက္တာ
ReplyDeleteတကယ္ေကာင္းတာပါ ဗစ္ရယ္
Deleteတီခ်မ္းရဲ႕မုန္႕ပာင္းခါးကိုအငန္းလြန္သြားလို႕၃ခါတိတိျဖစ္သြားပါေျကာင္း။ျမေက်း
ReplyDeleteမနက္ျဖန္ နန္းႀကီးသုုပ္လာစားအံုုးေနာ္
Deleteအားေပးသြားပါတယ္..စားလို ့ေကာင္းလိုက္တာ..ရွလြတ္..ေအမီ
ReplyDeleteamy......?
Deletema amy?
our amy?
thanks
အရမ္းကိုု ေတာ္တာဘဲ တီရယ္
Deleteပံုုေတြလည္း စိတ္ရွည္ရွည္နဲ႔တင္တယ္။
ေရးတတ္ ေျပာတတ္လိုုက္တာ။
ေမာင္က ကံေကာင္းတယ္။
အဲလက္စ္ ရဲ႕ ငါမင္းကိုသတ္ခ်င္တယ္ဆိုတဲ့သီခ်င္းကို ဆိုရမလိုပဲ
ReplyDeleteဗိုက္ဆာတဲ့အခ်ိန္မွာ သူ႕ဘေလာ့ကဟင္းေတြကို ၾကည့္မိတဲ့ ကိုယ့္ကိုယ္ကို အျပစ္မတင္ခ်င္ေတာ့
ေရးတဲ့လူကိုပဲ ဖိေျပာရေတာ့မွာပဲ
ဘာေရးေရးေကာင္းျပီး
ဘာခ်က္ခ်က္စားခ်င္စဖြယ္ျဖစ္ေသာ(ေကာင္းမေကာင္းေတာ့ မစားဘူးလို႕မသိ)
တီခ်မ္းပါ တခါး.....။
တခါေသဖူး ပ်ဥ္ဖိုးနားလည္
ReplyDeleteဆိုရင္ ပိုမွန္မယ္ထင္တယ္။
မုန့္ဟင္းခါးကို သေရက်သြားပါတယ္။