ဒီတခါေတာ့ ရွမ္း ဟင္းေလးတင္ေပးခ်င္ပါတယ္။ တီ အရမ္းႀကိဳက္တဲ့ အစားအစာထဲမွာ ရွမ္း အစားအစာေတြလဲပါသလိုု ရွမ္း ဟင္းေတြ လဲပါပါတယ္။ ဒီဟင္းဆိုုရင္ တီငယ္ငယ္ က်ိဳင္းတံုု ျပန္လည္တဲ့ အခါ အဖြား က သက္သတ္လြတ္ ခ်က္ခ်က္ေကြ်းတတ္သလိုု အေဒၚငယ္ေလးကလဲ အသားနဲ႔ခ်က္ခ်က္ေကြ်းတတ္ပါတယ္။ ေနာက္ ကိုုယ့္ ေမေမ (ေမြးစား) ကလဲ ငယ္ငယ္က ၾကက္သား သက္သတ္လြတ္ဆိုုျပီး ဆီျပန္ ခ်က္ခ်က္ေကြ်းေလ့ရွိေတာ့ ပိႏၷဲသီး နဲ႔ ကိုုယ္ သိပ္မကင္းပါဘူး။
ပိနၷဲသီး ကိုု အမွည့္ လဲၾကိဳက္ပါတယ္ (အိမ္ေပ်ာ့ျဖစ္ျဖစ္ အိမ္မာ ျဖစ္ျဖစ္ တီကေတာ့ အေပ်ာ့ ပိုုၾကိဳက္တယ္ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကေတာ့ အိမ္မာ ပဲ ၾကိဳက္ၾကတယ္)။ အေစ့ကိုု ျပဳတ္စားရင္လဲႀကိဳက္ပါတယ္။
ခုုဟာကေတာ့ ပိႏၷဲသီး အစိမ္း အကင္းေလးေတြကိုု ဟင္းခ်က္စားတာပါ။
ဒါေပမယ့္ ပိႏၷဲသီး အစိမ္းေလးေတြက ရခဲေတာ့ စားရခဲပါတယ္။ ေစ်းထဲမွာ အျမဲ မေတြ႔ရတတ္ပါဘူး။ တေန႔ကေတာ့ ေစ်းထဲသြားရင္း ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆိုုင္ တဆိုုင္မွာ ေတြ႔လိုု႔၃ လံုုးစလံုုး ဝယ္လာခဲ့ပါတယ္။
မခ်က္ခင္ ပထမျပင္ဆင္တဲ့ ပံုုေလးေတြကိုု ၾကည့္ၾကရေအာင္ေနာ္.....
ပထမ ပံုုက ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးေတြနဲ႔ ဆူးပုုပ္ရြက္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးေတြကိုု ေလးစိပ္ကြဲေအာင္ လွီး ျပီးေတာ့ ဆူးပုုပ္ေလးေတြကိုုသင္ထားပါမယ္။ ဆူးပုုပ္က ဒီမွာ ဝယ္စားရတာ သိပ္အဆင္ေျပပါတယ္ နုုနုုေလးေတြခ်ည္းပဲ မုုိ႔လိုု႔ေလ။ ျမန္မာ ျပည္မွာ ဆိုု ရင့္တာေတြပဲ မ်ားတယ္။ ေဘးကေတာ့ ရွမ္းပဲပုုတ္ ပါ ပဲပုုပ္ ကိုုမီးကင္ထားျပီး အမႈန္႔ေထာင္းထားတာပါ။ တီက ျမန္မာျပည္က လာကတည္းက အေမ့ ကိုု လုုပ္ခိုုင္းျပီး သယ္လာတာပါ။ အမွန္က လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ကင္ျပီး ေထာင္းရင္ အနံ႔ အရသာနဲ႔ပိုုျပည့္စံုုတာေပါ့။ ခုုေတာ့လဲ ရွိတာကိုုပဲ ေက်းဇူးတင္ရပါတယ္။ တီက အဲ့ဒီ ပဲပုုပ္မႈန္႔ ကိုု ငရုုတ္သီး အက်က္မႈန္႔ ဆား အခ်ိဳမႈန္႔ တိုု႔ နဲ႔သမေအာင္ေမႊျပီး သရက္သီး အစိမ္းနဲ႔ တိုု႔စားတာပါ။ ခုုေတာ့ ဟင္းထဲထည့္စရာျဖစ္သြားတာေပါ့။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲထဲလဲ ထည့္ခ်က္ရပါတယ္။ သူ႔ခ်ည္းပဲ မီးကင္ျပီး ဆီဆမ္းစားရင္လဲသိပ္ေကာင္းတာပါပဲ။
(မွတ္ခ်က္ တီက ရွမ္းမဟုုတ္ပါ၊ ျမန္မာ ၅၀% ၊ လီေရွာ ၂၅ % နဲ႔ တရုုတ္ ၂၅% စပ္ ျဖစ္ပါတယ္)
ဒါကေတာ့ ေစ်းထဲကေန ဝယ္လာတဲ့ ပိႏၷဲသီး အစိမ္းပါ ဆိုုင္က ေတာ့ အခြံပဲ လွီးေပးလိုုက္တဲ့ အတြက္ အိမ္ေရာက္မွ ကိုုယ့္ဘာသာ ျပန္လွီးရပါတယ္။ သူက အေစးေတြ ထြက္တာမ်ားလိုု႔ ဓါးကိုု ဆီသုုတ္ျပီး လွီးေပးပါ။ လက္ကိုုလဲ သုုတ္ရပါတယ္။ ေဆးတဲ့အခါလဲ ဆီနဲ႔ အရင္ ေသခ်ာ သုုတ္ျပီးမွာ ေဆးရင္ ပိုုေျပာင္ပါတယ္။ ပံုုမွာ ျပထားတဲ့ အတိုုင္း အေနေတာ္ အတံုုးေလးေတြ တံုုးပါ။ တခါတခါ ေစ်းထဲမွာကိုု တံုုးျပီးသားေတြ ေရာင္းတတ္ပါတယ္။ သူက လွီး လိုုက္ရင္ မဲသြားတတ္တဲ့ အတြက္ တခါတေလ သူတိုု႔က ဆားရည္ေတြဘာအရည္ ညာအရည္ေတြစိမ္ တတ္ပါတယ္ တီလဲေသခ်ာေတာ့ မသိပါဘူး မမဲေအာင္စိမ္တာေတာ့ သိတယ္ေလ။ ျပီးရင္ ေဘးမွာ ျပထားတဲ့ အတိုုင္းေရစစ္ထားပါမယ္။
ဒါကေတာ့ ဟင္းအနွစ္ခ်က္ဖိုု႔ အတြက္ ျပင္ဆင္ေနတာပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ၾကိတ္ျပီးသား ကိုု ပံုုမွာ ျပထားတဲ့ အတိုုင္းဆီသတ္ပါ။ ခဏခဏ ေျပာေနတဲ့ အတြက္ မေျပာေတာ့ဘူးေနာ္။ လူတိုုင္း (အမ်ားစုု) ကေတာ့ ဆီသတ္တတ္မွာပါ။
ျပီးရင္ ငရုုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ကိုုထည့္ပါမယ္။ ေမႊးလာတဲ့ အထိေၾကာ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ခုုနက လွီးခြ်တ္ေရေဆးထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ကိုု ထည့္ေၾကာ္ပါမယ္။
ခုုနက ေျပာတာေတြကိုုလုုပ္ေနတဲ့ တျပိဳင္တည္းမွာဘဲ ဝက္နံရိုုး ကိုုဟင္းရည္ ျပဳတ္ထားပါမယ္။ တီခ်မ္းရဲ႕ ေဆြစဥ္မ်ိဳးဆက္ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္ျဖစ္တဲ့ မဟာဟင္းရည္ ၾကည္ေအာင္တည္နည္း ကိုု ဒီမွာ ေဖာ္ျပျပီးျဖစ္လိုု႔ ထပ္မေျပာေတာ့ဘူးေနာ္။ တကယ္လိုု႔ သက္သတ္လြတ္ ခ်က္ခ်င္တယ္ ဆိုုရင္ေတာ့ အသားမထည့္ဘဲ ေရခ်ည္းပဲ ဆူေအာင္တည္လိုုက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ခုုနက လွီး ျပီးေရးေဆး စစ္ထားတဲ့ ပိႏၷဲသီး ေတြကိုု ထည့္ျပဳတ္ပါမယ္။ ပိႏၷဲသီးေတြ နူးတဲ့ အထိျပဳတ္ေပးပါ။ နူးမနူးသိခ်င္ရင္ ဇြန္းေလးနဲ႔ ဆယ္ဆယ္ျပီးေတာ့ ထိုုးၾကည့္ပါ။
တဘက္ကလဲ ခုုနက ၾကက္သြန္ျဖဴနီ နဲ႔သတ္ထားတဲ့ ဆီထဲကိုု ငရုုတ္သီးမႈန္႔ ထည့္ျပီးေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္ျပီး ပံုုမွာ ျပထားတဲ့ အတိုုင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး အနည္းငယ္ နူးတဲ့ အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆီသတ္ထားတဲ့ အနွစ္ကလဲ ရယ္ဒီပဲ ဟင္းရည္ ကလဲ ရယ္ဒီပဲဆိုုရင္ေတာ့ ဝမ္းတူးသရီးလိုု႔သာ တိုုင္ပင္ ေပးျပီးေတာ့ ဟင္းရည္ထဲကိုု ဆီသတ္အနွစ္ေတြေရာထည့္လိုုက္ေပေတာ့။ ျပီးရင္ ဆား အခ်ိဳမႈန္႔စတာေတြကိုု သင့္ေအာင္ ထည့္ပါ။ တခ်ိန္တည္းမွာဘဲ စစကနဦးက အက်ယ္တဝင့္ ရွင္းျပခဲ့ျပီးျဖစ္တဲ့ ပဲပုုပ္အမႈန္႔ ကိုုထည့္ပါမယ္ သင့္ေတာ္ သလိုုခ်ိန္ဆထည့္ပါ အရသာ အေပါ့အေလး ကိုုယ့္စိတ္ၾကိဳက္လိုုက္ျပီးေတာ့ေပါ့။ တခုုပဲ မွာခ်င္တယ္ ပဲပုုပ္ေတြအမ်ားႀကီးမထည့္ပါနဲ႔ ေသြးတိုုးရင္ တီတာဝန္မယူနိုုင္ပါဘူး။ ေနာက္မွ မေျပာဘူးမေျပာနဲ႔ေနာ္။ တရုုတ္စကားပံုုရွိတယ္ “ျပႆနာ ဆိုုတာ ပါးစပ္ေပါက္ကပဲ ထြက္တတ္သလိုု အနာေရာဂါ ဆိုုတာလဲ ပါးစပ္ေပါက္ကေနသာ ဝင္လာတတ္ပါသတဲ့” (ဆိုုလိုုတာကေတာ့ စကားရႈပ္ရင္ ျပႆနာ တက္တတ္သလိုု အစား မဆင္ျခင္တာေၾကာင့္ လဲေရာဂါဘယ ထူေျပာတတ္တာ ကိုုေျပာခ်င္တာပါ) ေရွးလူႀကီးစကား အေလးထားေနာ္....
ေနာက္ေတာ့ မွ ဟင္းရည္ ပြက္ပြက္ဆူျပီ ဆိုုရင္ အိုုးခ်ခါနီးက်ေတာ့ မွ ဆူးပုုပ္ေလးေတြ အုုပ္လိုုက္ရံုုပါပဲ။ အဲ့တာဆိုုရင္ အင္မတန္မွ အရသာရွိတဲ့ ပိႏၷဲသီး ဝက္နံရိုုးဟင္းရည္ ရွမ္းစတိုုင္လ္ တခြက္ ရျပီေပါ့ေနာ္...
ဒီလိုုေလး သပ္သပ္ထည့္ျပီး ထမင္းနဲ႔ ဆြဲလိုု႔ ရသလိုု တီ့လိုုမ်ိဳးလဲ ထမင္းထဲ တခါတည္း ဆမ္းျပီး အပ်င္းစားနည္း စားလိုု႔ ရပါတယ္။ ဘယ္လိုုစားစား အိုုအီရွိ ဖိုု႔ ကသာ အဓိကေလေနာ္..........
အားလံုုးကိုုခ်စ္တဲ့
တီခ်မ္း
A Chen
1:57 PM
2nd Feb 2011
Wednesday
Bangkok
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Thank you for sharing your lovely recipes which I truly enjoy them. As a matter of fact, I just had a tamin chin based on your recipe. Really love it. Will try this one using slightly different ingredients since I cannot get jack fruit here. Look forward to reading your blogs:)
ReplyDeleteေက်းဇူးပါ.. ခ်က္ျကည္.မယ္
ReplyDeleteတီ.မိုတိုအားေပးသူ
ေကာင္းလိုက္တာ။အရမ္းေတာ္။အားရင္အင္တာဗ်ဴးေလးလုပ္ပါအုန္း
ReplyDeleteမုန္ညင္းခ်ဥ္လုပ္ဖို႔ နည္းလာၾကည့္တာ၊ ဒီပို႔စ္အသစ္တင္ထားမွန္း မသိဘူး။ တုိက္တုိက္ဆိုင္ဆိုင္ မေန႔က ေစ်းမွာ ပိႏၷဲသီးေတြ အကြင္းလိုက္ လွီးထားတာေတြ႔လို႔ ဝယ္လာေသးတယ္။ အရင္က အျမဲ မွန္းသမ္း ရမ္းသမ္းနဲ႔ ခ်က္ေနတာ။ ခုမွပဲ ေသခ်ာခ်က္ၾကည့္ေတာ့မယ္။
ReplyDeleteThanks for the sharing! :)
ရွင္တို႔ ဘက္မွာ တေခါက္ေလာက္ေစ်းလာဝယ္အံုးမွာပဲ
ReplyDeleteငွက္ေပ်ာအူ ေကာရလား
please share for method of cooking shan noodle if it's convenience.
ReplyDeleteအေနာ္နိမတ္စ္ေရ
ReplyDeleteမဟာဟင္းရည္ၾကည္ေအာင္တည္နည္း က ဒီမွာ လိုု႔ေရးထားတဲ့ အဲ့ဒီ ဒီမွာ ကိုု ကလစ္လိုုက္ရင္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ထြက္လာပါလိမ့္မယ္ကြယ္
ေနာက္ပိုုစ့္ ေအာက္ဆံုုးက ေလဘယ္ဆိုုတဲ့ ေနရာ ကိုုကလစ္လိုုက္ရင္လဲ တီခ်က္ထားသမွ် ေပၚလာပါလိမ့္မယ္
:D Thanks you, T T Chan,..I missed it out. I love and 'm interesting your cooking. Happy Chinese Year!!!
ReplyDeletesar chin tel
ReplyDeleteဒီနည္းေလးလည္း မွတ္သြားဦးမွ ဆူးပုတ္ရြက္ေတာ့ မရွိဘူး
ReplyDeleteဒီနည္းေလးလည္း မွတ္သြံားဦးမွ
ReplyDelete