Tuesday, March 30, 2010

တီခ်မ္း တီမုန္႔

မေန႔က ၂၉ရက္ ၃လ ၂၀၁၀ ခုနွစ္ပါ။ ဘန္ေကာက္ျမိဳ႕ႀကီး မိုးေတြရြာပါတယ္။ သၾကၤန္အၾကိဳမိုးပဲလား ရာသီဥတု ေဖာက္ျပန္မႈေတြလား တီခ်မ္းပဲ မဟုတ္တာေတြလုပ္တာမ်ားလို႔ မိုးနတ္မင္းက သတိေပးေနတာလား (ဘုရား ဘုရား) ျပီးေတာ့ ရံုးကအျပန္ ေနာက္က်ပါတယ္။ အခုက ၁၀ နာရီ ၆ နာရီ ဆင္းေနလို႔ေလ။ ေျပာပါအံုးမယ္ တီက မနက္မနက္ မထနိုင္ပါဘူး။ ညဘက္က်ေတာ့ ေတာ္ေတာ္နဲ႔မအိပ္ဘူးေလ။ ၃ ၄ နာ၇ီေလာက္မွ အိပ္တာ။ အဲ့ေတာ့ ရံုးအျမဲေနာက္က်ပါတယ္။ ေတာ္ေသးတာေပါ့ေဘာ့စ္က အလုပ္ျပီးရင္ အိုေကတဲ့ ေဘာစ့္မို႔လို႔ ျပီးေတာ့တီတို႔ တခါတေလ ဝစ္ကန္းေတြေကာ ညဘက္ေတြေကာ လိုရင္ လိုသလို အျမဲ လုပ္ေနတာသိလို႔လဲပါပါတယ္။ ျပီးေတာ့ တီတို႔ရံုးက အခ်ိန္ကို ၾကိဳက္တဲ့အခ်ိန္ အထက္အရာရွိနဲ႔ ညွိယူလို႔ရပါတယ္။ ၆ နာရီ တက္ရင္ ၃ နာရီဆင္း။ ၇ နာရီတက္ရင္ ၄ နာရီဆင္း စသျဖင့္ေပါ့ေလ။ အဲ့တာနဲ႔ တီကေတာ့ ၁၀ နာ၇ီတက္ျပီး ၆ နာ၇ီဆင္းတာကို အခု ယူထားပါတယ္။ ေနာက္တခါ အိမ္ကို တိုက္ရိုက္မျပန္ခ်င္ေသးတာနဲ႔ ပါရာဂြန္ က ေဂါမန္႔ မားကတ္ ကိုဝင္ပါတယ္။ ထံုးစံအတိုင္း အသားေလး ငါးေလးဝယ္တာပါ။ တပတ္စာ နွစ္ပတ္စာေပါ့ေလ။ အမ်ားႀကီးဝယ္လာျဖစ္ပါတယ္။ ဒီတေခါက္ဝယ္လာတာ ဝက္လ်ာတေခ်ာင္း၊ ၾကက္အျမစ္ နွစ္ဘူး၊ နွလံုးခ်ည္းပဲတဘူး၊ (အသဲမစားပါ) ဒီမွာက အတြဲလိုက္မဟုတ္ဘူး သပ္သပ္စီ သန္႔ထားျပီးသား လိုခ်င္တာ ဝယ္ယံုပဲ (တယ္အဆင္ေျပ)။ ျပီးေတာ့ ေပါင္ ၅ ေခ်ာင္း၊ အေတာင္ပံ ၁၀ ေခ်ာင္း ဘာခ်က္ရမလဲမသိေသးဘူး၊ ေပါင္ကေတာ့ ေနာက္ေန႔က် မႈိနဲ႔ တရုတ္ခ်က္ခ်က္စားမယ္ စိတ္ကူးထားတာပဲ။ တီက ပ်င္းေတာ့ တခါတခါဝယ္ရင္ အဲ့လို အမ်ားႀကီးတခါတည္းဝယ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲပစ္ထားတတ္တာမ်ားပါတယ္။ တခါတေလ ခရီးထြက္ရေတာ့မယ္ဆိုရင္ ေရခဲေသတၱာရွင္းရတာ က ကို တဒုကၡ။ ပစ္ရတာေတြအမ်ားႀကီးပါ။ ဝယ္တာပဲဝါသနာကပါတယ္ ကုန္ေအာင္စားခဲတယ္။ အဲ့တာေၾကာင့္ ခ်က္ရင္လဲ သူငယ္ခ်င္းေတြအမ်ားႀကီးကိုေခၚေကြ်းရတာပါ။ ဆိုင္မွာသြားစားရင္လဲအဲ့လိုပဲ အမ်ားႀကီးမွာရတာ ကိုၾကိဳက္တယ္ ျပီးေတာ့မွ ကုန္ေအာင္အေသစား မစားနိုင္ေတာ့လဲ တီေျပာေနက် စကားတခြန္းက ဘာတဲ့ “မစားခ်င္ေတာ့ဘဲနဲ႔ အလကား သက္သက္ နွေမ်ာလို႔ အဝခံမစားနဲ႔” တဲ့ မိုက္တယ္ေနာ္ ျပီးေတာ့လဲ အစား အေသာက္ေတြ ကုန္ေအာင္မစားတဲ့လူေတြကို ေတာ့ ဒီလိုေျပာတတ္ျပန္ပါတယ္ “မင္းဒီလို စားေနေသာက္ေနရတဲ့အခ်ိန္မွာ ကမာၻမွာ လူဘယ္နွသန္းက ငတ္ေနလဲဆိုတာ သိလား” ဘာညာေပါ့ အလံုးႀကီးႀကီးေတြ သြင္းတတ္ပါေသးတယ္။ ေအာ္ လူ႔အလို နတ္မလိုက္နိုင္ေနာ္။ တကယ္ တရားက်ပါရဲ႕ (ကို႔ကိုကိုေျပာတာပါ) ကိုကို႔ကို မဟုတ္ဘူးေနာ္ (ကိုယ့္ကို ကိုယ္) အလြယ္ေရးတာ။ မမကြမ္ကို အားက်လို႔ ခိ...အံမယ္ ခုေတာ့ သူက မွန္ေနျပန္တယ္ေနာ္ ေျပာတဲ့သူေတြကသာ မွားေနျပန္တာ ေအာ္ အသင္ေလာက အေျပာင္းအလဲ တယ္ျမန္ေသာ ကေလာ္ကလယ္ အသင္ေလာက ပါကလား....ဟူး................ကဲ စကားျပန္ေကာက္မယ္ (ဘယ္လိုေကာက္လဲမသိပါ ေျပာေနက်မို႔သာေျပာတာ ေသခ်ာေတာ့နားမလည္) ျပီးေတာ့ ရွိေသးတယ္ ဘုန္းႀကီး ကိုဆြမ္းေကြ်းေတြ ဘာေတြအတြက္ ပင့္ျပီးရင္ ဘုန္းႀကီးေထာက္ရတယ္တဲ့ တီကေတာ့ ငယ္ငယ္က ခပ္ရြဲ႕ရြဲ႕နဲ႔ေတြးတာ ဘုန္းႀကီးကိုေထာက္ရင္ ဘုန္းႀကီးက ေခါက္မွာေပါ့လို႔ (ဟဲဟဲ ဒီလိုေပါ့ ဒါမ်ိဳးေတြနဲ႔ ကိုတာရာက လုပ္စားေလ့ရွိတယ္။ ) ကဲကဲ စကားျပန္ေကာက္မယ္......ပါရာဂြန္မွာေစ်းဝယ္ ျပီးေတာ့ မုန္႔တီဖတ္ေတြေတြ႔တာနဲ႔ ဝယ္လာေသးတယ္ ရခိုင္မုန္႔တီခ်က္စားမယ္ေပါ့။ တေလာက ၇န္ကုန္က သူငယ္ခ်င္းလာေတာ့ အရင္ တီ့အိမ္လာတည္းသြားတဲ့ သူငယ္ခ်င္းေတြ တပည့္ေတြက ထည့္ေပးၾကတဲ့ထဲက ငါးဖယ္ေၾကာ္ေတြက်န္ေသးတယ္။ မုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္မလို႔ဟာပဲ။ ဒါေပမယ့္…. ခုနက ေျပာျပီးျပီေလ ပ်င္းေနပါတယ္ဆို။ အဲ့ေတာ့ မုန္႔တီပဲ လြယ္လဲလြယ္ စားလို႔လဲေကာင္း။ ကဲ ေျပာေနၾကာတယ္ ခ်က္လိုက္ၾကစို႔ လာ………….

ပထမဆံုး မုန္႔တီခ်က္ဖို႔ အသင့္စား အထုပ္ေလးတထုပ္ေပါ့ သူကေတာ့ ေရ နို႔ဆီဘူး နွစ္လံုးေျပာတာပဲ တီကေတာ့ တအိုးပဲ လာထား.....တီ့ထံုးစံ အစာပလာေတြထည့္အံုးမွာေလေနာ့ တံဆိပ္က အိမ့္စည္းစိမ္ပါတဲ့ ေဘးကေတာ့ တီ ထည့္မယ့္ အစာပလာေတြထဲက ၾကက္သြန္ျဖဴပါ တီက မုန္႔တီ ဟင္းရည္ဆိုရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကိုပါ ေထာင္းရံုေထာင္းျပီးထည့္ထားတဲ့ အရည္မ်ိဳးကို ခ်က္ခ်င္းေျပးျမင္ပါတယ္။ ငါးေလးေတြ ကင္ျပီးထည့္နိုင္ရင္ ပိုေကာင္း................ရိုးရိုးမဟုတ္ဘူးေနာ္ ကင္မွာ ပိုေမႊးေအာင္
ျပီးေတာ့ လ်ာရွည္ တီခ်မ္းျဖစ္တဲ့အတြက္ ဟင္းရည္ထဲမွာ ဘူးသီးေလးထည့္ပါမယ္ အဲ့တာမွ ဟင္းရည္ခ်ည္းပဲ ေသာက္ရင္လဲ အဖတ္ေလးေတြနဲ႔ဆိုေတာ့ ေကာင္းတာေပါ့ေနာ့ ဘူးသီးေလးေတြကိုေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးပါမယ္



ျပီးရင္ ခုနက အထုပ္ ေသးေသးေလးပါပဲ အဲ့တာကို ေရထဲထည့္ ဘူးသီးဖတ္ေလးေတြထည့္ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကြဲရံုေထာင္းထားတာေလးထည့္ ျပီးေရ ကိုဆူေအာင္တည္ပါမယ္။ ဒီလိုလြယ္တာေနာ္။ ငွက္ေပ်ာ္သီး အခြဲႏႊာတာေတာင္ ဒီေလာက္မလြယ္ဘူး။



ပံုမွာ ျပထားတဲ့အတိုင္းပါပဲ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို ေထာင္း ျပီး တခါတည္းထဲ့ ဆူေအာင္တည္.........အေရးႀကီးတဲ့ အခန္းက ခုမွလာတာပါ ထံုးစံအတိုင္း မဟာဟင္းရည္ပဲေပါ့ အေရးႀကီးလာျပီေလ မွတ္ထားၾကပါ သားတို႔သမီးတို႔ မုန္႔တီ ဟင္းရည္က တျခား ဟင္းရည္ေတြနဲ႔ မတူပါဘူး ဟင္းရည္က် ဖို႔လိုပါတယ္ ဘယ္လို က်ရမလဲဆိုေတာ့ ဆူလာရင္ မီးေအးေလးနဲ႔ နည္းနည္းၾကာၾကာေလး တည္ထားေပးရပါမယ္ ျပီးရင္ ခ်ိဳ ငံေပါ့ ျမည္းေပးပါ လိုရင္ ဆား ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ (အာဂ်ီနိုမိုတို..............) ငံျပာရည္ ထည့္ေပးပါ။ တီကေတာ့ တိုင္းျပီးယက္တဲ့ ပကလာ ဆိုသလိုပဲ တည္လိုက္ျပီဆိုကတည္းက အိုေကပါ ဂြတ္ရွယ္ပဲ ဘာမွကို မျပင္ရေတာ့ဘူး လက္ဆိပ္က ေကာင္းတာ အဲ့လို (ေအာ္ ဘယ္တတ္နိုင္မလဲေနာ္ ေမြးကတည္းက ဘုရားက ရုပ္ကိုလဲေခ်ာေအာင္ ေဟာ ပညာဆိုလဲ ေတာ္ေအာင္ ေငြရွာလဲ ကြ်မ္းေအာင္ ဖန္ဆင္းေပးထားတာတာကိုးေနာ္ ဒီၾကားထဲ ဟင္းခ်က္ကလဲေကာင္း အင္း.............ျဖဴျဖဴ႕စကားငွားသံုးရရင္ေတာ့ ဘုရားသခင္ရဲ႕ေက်းဇူးေတာ္ကိုပဲ ခ်ီးမြမ္းပါတယ္ေလေနာ္ )



ကဲ ဟင္းရည္ အသင့္ျဖစ္ရင္ ခုလိုု ျမန္မာျပည္က ပါလာတဲ့ စပယ္ရွယ္ ငါးဖယ္ေၾကာ္ေလး ကို ပါးပါးလွီးပါမယ္ ျမန္ျမန္ကုန္သြားမွာ စိုးလို႔ အေဟးေဟး (မမေဝ လူၾကံဳရွိရင္ မ်ားမ်ား ထပ္ပို႔ပါ တီၾကိဳက္၏)



ဒါေတြကေတာ့ မုန္႔တီဖတ္ (ပါရာဂြန္က ဝ္လာတာေနာ္ အခ်ဥ္မဟုတ္) အခ်ဥ္ေတြက ေဘးမွာ သံပရာ ရည္ဘူး၊ မန္က်ည္းေရဘူး နဲ႔ ငရုတ္သီးဆီခ်က္ပါ အဲ့တာက တီ အရင္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေတြ ခ်က္စားရင္ အျမဲ အသင့္လုပ္ထားတာ အမွန္ကေတာ့ မုန္႔တီအတြက္က ငရုတ္သီးစိမ္းေလးကိုေထာင္းရမွာ မီးကင္ျပီး အဲ့တာမွ ေမႊးျပီး စပ္တာာ ရႉးရွဲပဲ ေလာေလာဆယ္ေတာ့ အလြယ္ရတာပဲေပါ့ေနာ့ ေနာက္ေဘးက ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ပုလင္း ဒါကလဲ ရွမ္းေခါက္ဆြဲက ဟာပါပဲ အက်န္ေတာ့မဟုတ္ဘူး အပို လုပ္လုပ္ထားတာ စားခ်င္တဲ့ အခ်ိန္ ထ စားလို႔ရေအာက္လို႔


ကဲ ဒါေလးကေတာ့ ခ်က္ျပီးသား အသင့္စားစဖြယ္ေပါ့ တီကေတာ့ သူ႔ ေအာ္ရီဂ်င္နယ္ အရသာ ရေအာင္ ဘာမွမထည့္ပဲ တပြဲစားပါမယ္ ငါးဟင္းရည္ ရဲ႕ ျပကတိ အရသာပါ အခ်ဥ္ေတြ အငံေတြ မထည့္ပါဘူး

ဒါေလးေတြကေတာ့ ေနာက္ဆက္တြဲ အခ်ိဳတည္းပါ သရက္သီးရယ္ လက္ဖက္ရည္စိမ္း သူသူ႔ သူငယ္ခ်င္း ဂရင္းဂဲ ရဲ႕ အမ်ိဳး ဂရင္းတီးပါ (အံမယ္ သူတို႔ေတာင္ မေပၚလာတာၾကာေပါ့)ရယ္ ေဘးနားက ဟာေလးက တီ့အၾကိဳက္ဆံုး ပါရာဂြန္ မန္ဒရင္း အိုရီရန္တယ္ က ခရမ္ဘရူေလးပါ ဟိဟိ ေရးရင္းေတာင္ သြားရည္ျပန္က်တယ္ အဲ့ေလာက္ၾကိဳက္တာ


သရက္သီးနဲ႔ ေရေႏြးၾကမ္း စိမ္းကေတာ့ အေထြအထူးေျပာစရာမရွိပါ ေျပာစရာရွိတဲ့ ၾကက္ဥ ပုတင္း ေခၚ ခရမ္းဘရူးေလ ကိုပဲေျပာေတာ့မယ္ ေအာက္မွာၾကည့္ ....






အနၤီးကပ္ၾကည့္ပါ အမွန္ကေတာ့ ၾကက္ဥေပါင္းပါပဲ ဒါေပမယ့္ ဒါေပမယ့္ ေပါ့ေလ စပယ္ရွယ္ထက္ကို ပိုရွယ္တဲ့ ၾကက္ဥေပါင္းပါ ေသခ်ာၾကည့္ပါ ေစ်းလဲႀကီးပါတယ္ အဲ့ဒီ ခြက္ေသးေသးေလး ျဖဳတ္မ်က္စိေလာက္ေလးကို ဘတ္ ၁၀၀ ေပးရတာပါ ၃ ေဒၚလာ တိတိ ျမန္မာ က်ပ္နဲ႔ဆို ၃၀၀၀ က်ပ္ တိတိ အံမေလးေလး စီးတီးမတ္မွာဆို ပူတင္း ကိတ္ ဘယ္နွတံုးေတာင္ဝယ္စားလို႔ရသလဲ ကဲေျပာ...........
သူက ၾကက္ဥေပါင္းကို စပယ္ရွယ္ နို႔အနွစ္ေတြနဲ႔ အီဆိမ့္ေနေအာင္ လုပ္ျပီး သကာလ အေပၚမွာ သၾကားရည္ ကို မီးျမိဳက္ပါတယ္ ဆိုင္မွာ သြားဝယ္ရင္ လုပ္တာ တခါတည္းၾကည့္လို႔ရပါတယ္ အဲ့လိုေကာင္းေသာ ပါ တီကေတာ့ ဆရာေသာ္တာေဆြစကားအတိုင္း ၇၅ ခုေလာက္ေတာင္စားလိုက္ခ်င္ပါေသးတယ္လို႔ ...

မိသစ္၊ ဗစ္၊ မ်ိဳး၊ ဆာကူရာ၊ ေမ ဘယ္သူေတြက်န္ေသးလဲ အကုန္ေခၚလိုက္ လာစားလို႔............

12 comments:

  1. တီခ်မ္း အိပ္ခါနီး သြားရည္က်ေအာင္လုပ္တယ္ ....ေခၚေတာ့၀ူးးးးးးးးးးးးး

    ReplyDelete
  2. ေတာ္ေသးတယ္ အျပင္မွာ စားၿပီး ျပန္လာကာစ ဗိုက္ဝေနလုိ႔

    ReplyDelete
  3. လာစားသြားျပီ.. ရခိုင္မုန္႔တီက အၾကိဳက္ဆံုးအစားအစာထဲမွာပါတယ္.. ရွလြတ္

    ReplyDelete
  4. တီေခၚေခၚ မေခၚေခၚ လာစားသြားၿပီ။
    တီခ်က္တာဆို အကုန္စားခ်င္စဖြယ္ႀကီးပဲ... ႀကိဳက္စ္စ္စ္

    နနခ

    ReplyDelete
  5. အဲ နနခ ရယ္ ပံုမွန္လာေနက်လူေတြက အေထြအထူးေခၚေနစရာမလိုပါဘူးေအ့
    ေရာက္ရင္ ခူးခပ္ ဝင္သားစားသြား
    မိသစ္တို႔ အုပ္စုနဲ႔က တေန႔က စီပံုးမွာ ေျပာၾကရင္ ေျပာထားလို႔ ေခၚလိုက္တာပါ
    ေရာက္ရင္ လာ စားသားစား
    ဂ်ိဳင့္ပါရင္ ထည့္သြားအံုး
    အနာထပိန္ နဲ႔ အမ်ိဳးေတာ္တယ္ တီက

    ReplyDelete
  6. စားသြားပါတယ္

    ReplyDelete
  7. ဒီမယ္.. ဘာကိစၥ အဲလို စားစရာအေၾကာင္းေတြခ်ညး္ပဲ ေရးေရးေနရတာတုန္း.. း(

    ReplyDelete
  8. ရွလြတ္ ခုမွ ေတြ ့တယ္ ရခိုင္မုန္ ့တီေတာင္ စားခ်င္လာၿပီ
    ေအာက္က ပူတင္းမ်ိဳး ဒီမွာ ေတြ ့ဖူးေပါင္ စားခ်င္တယ္ အဲ့ဒါေလးလည္း
    သရက္သီးကေတာ့ ဒီမွာ ရွိပါတယ္ေအ့

    ေနာက္တမ်ိဳးထပ္ခ်က္ ဒါမွ ေဒၚေရႊသစ္တုိ ့ နည္းယူႏုိင္မွာ

    ReplyDelete
  9. ေရးေနတယယ္ ေဒၚေမ
    တင္ေပးမယ္
    ေနပါအံုး တီခ်က္တာေတြ ေဒၚသစ္ႀကီးက
    ခ်က္ေကြ်းတယ္လား
    တယ္ဟုတ္ပါ့လား

    ReplyDelete
  10. တီ.....
    ဒီမွာ ၁ေယာက္က်န္ခဲ့ျပီ.................. း(
    မုန္႔တီ အရမ္းျကိုက္တာာာာာ..........
    မေကၽြးလဲ စားမွာပဲ.........

    ReplyDelete
  11. သားရည္ေတြ ေတာက္ေတာက္ (ေခြးကိုမျမင္ေယာင္နဲ ့ေနာ္ )
    က်သြားပါတယ္ ..ခ်က္စားပါအံုးမယ္ တီခ်မ္းနဲ ့နီးနီးနားနားဆိုလည္းေကာင္းသား အုပ္စုလိုက္လာစားမယ္...

    ReplyDelete