ဟင္းခ်က္တာ မတင္တာၾကာပါျပီ။ လူေတြကလဲ လာလာေမးၾကတယ္။ ခုုတီခ်မ္းတေယာက္ အျပီးျပန္ဖိုု႔လဲ လုုပ္ ေနေတာ့ ဘေလာခ္ဘက္လဲ သိပ္မလွည့္အားတာပါတယ္။ ေနာက္ အိမ္က အင္တာနက္ကလဲ သိပ္မေကာင္း တာနဲ႔ ဘေလာခ္ မေရးျဖစ္တာၾကာေပါ့။ တင္ရင္လဲ စာမ်ားမ်ား ပံုုနည္းနည္း နဲ႔ဟာပဲ တင္ရင္တင္ျဖစ္တယ္။ ဟင္း ခ်က္တာေတြက ပံုုအမ်ားႀကီးတင္ရတာကိုုးေနာ္ အပ္လုုတ္လုုပ္ရတာ အင္တာနက္ ေနွးရင္ သိပ္စိတ္တိုုဖိုု႔ေကာင္း တယ္။ ေနာက္ ျမန္မာျပည္ျပန္ရင္ ဘေလာခ္ကိုု ဆက္ေရးလိုု႔ရေအာင္လဲ ေဒါ့ကြန္း ေျပာင္းဖိုု႔ စဥ္းစားေနပါတယ္။ ဘယ္လိုုေျပာင္းရမလဲ ထရန္စစ္ရွင္းပီးရိရက္ကိုု အဆင္ေျပေအာင္ လာဘတ္သူေတြ ဆက္ခ်ိတ္ထားနိုုင္ေအာင္ စတာေတြအတြက္လဲ နားလည္တတ္ကြ်မ္းသူေတြနဲ႔ တိုုင္ပင္ေနပါတယ္။
အလုုပ္က ထြက္ျဖစ္ပါတယ္။ ေမလကုုန္ဆိုုရင္ အကုုန္ျပီးျပီ။ ျပန္ပါမယ္။ ခုု စဥ္းစားေနတာက ေနာက္ အလုုပ္တခုု မလုုပ္ပဲ ကိုုယ့္ဘာသာ တပိုုင္တနိုုင္ေလးနဲ႔ မေသရံုုေလာက္ေလး လုုပ္မယ္ လိုု႔ ေတြးေနပါတယ္။ လခစား ဘဝ ကိုု ေတာ္ပါျပီ။ ေမာလြန္းလိုု႔ တခါတေလ ကိုုယ္မလုုပ္ခ်င္တာကိုု ပိုုက္ဆံယူထားလိုု႔ လုုပ္ေနရတဲ့ ဘဝကိုုမေပ်ာ္ေတာ့ ဘူး။ ကိုုယ့္ဘာသာ ကိုုယ့္ကိုုယ္ပိုုင္အလုုပ္ကိုု လုုပ္ခ်င္လုုပ္ မလုုပ္လဲ ရတယ္ဆိုုတာမ်ိဳးပဲ လိုုခ်င္တယ္။ အရမ္းလဲ မခ်မ္းသာခ်င္ဘူးေလ။ ကိုုယ္လိုုခ်င္တာေတြ ဝယ္နိုုင္ရင္ေတာ္ျပီ။ ဥပမာ ပန္းသီး အဲ၊ ကန္ႏြမ္လန္းစ္၊ အယ္လ္ဗီ အိတ္ေတြ စသျဖင့္ေပါ့။ ေျပာရဲတယ္ေနာ္။
ေနာက္တခုုစဥ္းစားေနေသးတယ္ ျမန္မာျပည္ျပန္ေရာက္ရင္ အလုုပ္မဝင္ပါဘူး။ အဲ့ေတာ့ အားေနမယ္ အဲ့ေတာ့ က်ိဳင္းတံုု (ေမြးဌာေန ဆီသိုု႔ ေမွ်ာ္ရည္ေမွ်ာ္မွန္း စိတ္ဝယ္တမ္းတ မွန္းဆကာရည္ လြမ္းရပါသည္) ကိုု ခဏ သြားေန မယ္လိုု႔ စဥ္းစားေနတာ အသက္အရမ္းႀကီးေနျပီျဖစ္တဲ့ အဘြားနဲ႔လဲ တူတူေနရေအာက္ ေနာက္ အဘြားဆီက ဟင္းခ်က္နည္းေတြသင္မယ္ အေဒၚတေယာက္ကလဲ ရွမ္းစာေတြ ခ်က္တာ သိပ္ေတာ္ပါတယ္ သူတိုု႔ဆီက သင္ မယ္ ေနာက္ျပီးေတာ့မွ ရန္ကုုန္ျပန္လာ စာအုုပ္ထုုတ္မယ္ ကဲ မပိုုင္လား။ အဘြားက သက္သတ္လြတ္စားတာပါ အနွစ္ ၃၀ ေက်ာ္ျပီထင္ပါတယ္။ ခုုေတာ့ အသက္ ၈၀ ေက်ာ္မွာ ေတာ္ေတာ္ က်န္းမာေနတံုုး။ ေနာက္ဆိုုတီလဲ အာသေဝါ အသားေဝါ ကုုန္ခမ္းရင္ သက္သတ္လြတ္စားျဖစ္မယ္ထင္ပါတယ္။ ခုုေတာင္ တကယ္ေျပာတာ လိင္စိတ္ေတြလဲ ကုုန္ခမ္းေနပါျပီ (ေမာင္က ျပန္သြားတာကိုုးေနာ္) တဏွာေတြပဲ က်န္ေတာ့တယ္ ခိခိ။ ေတာ္ျပီ အတည္ေျပာမယ္ေနာ္။
ထားေတာ့ အဲ့တာက ေနာက္ဆံုုး အပ္ဒိတ္ေပါ့။ ခုုေတာင္ ကေမာၻဒီယား ေရာက္ေနတာ ဟိုုတယ္က ကြန္နက္ရွင္
ေကာင္းတာနဲ႔ အရင္တခါ လက္ေဆာင္ေတြအမ်ားႀကီးေပးတဲ့ စာဘတ္သူ ေတာင္းဆိုုထားတဲ့ တိုုဟူးေႏြးေလး တင္ေပးလိုုက္တယ္ေနာ္။ ပံုုေတြက ရိုုက္ထားတာၾကာေပါ့။ ျမန္မာျပည္ျပန္တံုုးက အေမနဲ႔ ခ်က္စားျဖစ္တာေလးပါ။
တိုုဟူးေႏြးကိုု သိပ္ၾကိဳက္ပါတယ္။ စားရတာလဲ လြယ္ ခ်က္ရတာလဲ လြယ္ စားလိုု႔လဲေကာင္း အရသာလဲရွိ ေစ်းလဲ
ေပါ၊ က်န္းမာေရးနဲ႔လဲ ညီညြတ္ ကဲ ဒီေလာက္ေကာင္းတာ ဘယ္မွာ သြားရွာမလဲေနာ္။ ကဲ ခ်က္နည္းေလး ၾကည့္ ၾကစိုု႔။ အမွန္ကေတာ့ ကုုလားပဲ စစ္စစ္ ကိုုၾကိတ္ျပီးသံုုးနိုုင္ရင္ ပိုုေကာင္းပါတယ္။ သိုု႔ေသာ္လဲ ေျပာင္းလဲ လာတဲ့ေခတ္အရ လူေတြက အခ်ိန္သိပ္မရွိၾကပါဘူး။ အဲ့တာေၾကာင့္ ျမန္ျမန္နဲ႔ အလြယ္ ၾကိတ္ျပီးသား ပဲမႈန္႔ အေရာ မစစ္တစစ္ေတြပဲ သံုုးၾကတာေပါ့။ ေရးေနတဲ့ လူကိုုယ္တိုုင္က မစစ္တစစ္ပဲေလေနာ္။ (everybody go awwwwwwww)
ကဲ ခ်က္လိုုက္ၾကစိုု႔။ အလြယ္ လိုု႔ ေျပာထားတဲ့ အတိုုင္း ၾကိတ္ျပီးသား ေမႊးပဲ မႈန္႔ ကိုုသံုုးပါမယ္။ အစိမ္းမႈန္႔ ကိုုသံုုးပါ။ အက်က္မႈန္႔ မသံုုးရပါဘူးေနာ္။ တီတိုု႔ကေတာ့ ေမႊးကိုု အဆင္ေျပလိုု႔ သံုုးျဖစ္တယ္ သိုု႔ေသာ္ ေနာက္ပိုုင္း သူက ကြာ သိပ္မေကာင္းေတာ့သလိုု ခံစားရလိုု႔ ခုုေတာ့ ရွမ္းျပည္ဘက္က လာတယ္ဆိုုတဲ့ တခုု (တံဆိပ္ မမွတ္မိ) ကိုုေျပာင္း သံုုးေနပါတယ္။ ထားေတာ့ ခုုေတာ့ ရွိတာပဲသံုုး။ ဘာမွ မရွိရင္ ရွိတာ အေကာင္းဆံုုးပဲေနာ္။ ေမႊးပဲမႈန္႔စိမ္းကိုု တည
ေရစိမ္ထားပါ။ ပံုုကိုုၾကည့္ပါေနာ္။ ေရထည့္လိုုက္ရင္ ပဲမႈန္႔ေတြက အစိအစိေတြျဖစ္ကုုန္ပါမယ္။ လက္နဲ႔ေသေသခ်ာ ခ်ာေခ်ေပးပါေနာ္။ ညက္ေအာင္ အနည္က်တဲ့အထိ ေခ်ေပးပါမယ္။ ေနာက္ အဲ့ေရ နဲ႔ပဲ တညသိပ္ထားပါမယ္။ မနက္က်ေတာ့မွ ေရကိုု ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေလာင္းထုုတ္လိုုက္ရင္ ပံုုမွ မွာ ျပထားသလိုု ပဲနွစ္ ကိုုရပါမယ္။ တခုုေျပာျပ အံုုးမယ္ တခ်ိဳ႕ေတြက အဲ့အေရ ကိုု ေလာင္းမျပစ္ပဲ ခ်န္ထားပါတယ္။ တိုုဟူးက်ိဳတဲ့အခါျပန္သံုုးၾကတာေပါ့။ ကုုလားပဲ စစ္စစ္ ကိုုၾကိတ္ရင္ ၾကိတ္ရည္ကိုု ခ်န္ထားတတ္ၾကပါတယ္။ အဲ့တာက်ေတာ့ ပဲနိုု႔ရည္ခ်က္လိုု႔ရတာကိုုး။ တီတိုု႔ က်ိဳင္းတံုုက ေစ်းတန္းႀကီးမွာ ဆိုုင္တဆိုုင္ရွိပါတယ္ တိုုဟူးေႏြးက ဒီကမာၻေပၚမွာ အေကာင္းဆံုုးျဖစ္ျပီးေတာ့ ပဲနိုု႔ရည္ကလဲ ေကာင္းပံုုကႏြားနိုု႔ထက္ပိုု ေသာက္လိုု႔ေကာင္းျပီးေတာ့ မလိုုင္လဲ ပိုုတက္ပါတယ္။ သူတိုု႔ကေတာ့ ကုုလားပဲ စစ္စစ္ ကိုုၾကိတ္သံုုးျပီးေတာ့ ၾကိတ္ရည္နဲ႔ ပဲနိုု႔ ကိုုျပန္ခ်က္တာပါ။ ထားေတာ့ေနာ္။
တီတိုု႔ကေတာ့ ေရသန္႔ပဲ ျပန္ထည့္တယ္။ စစ္ေရ ထည့္ရင္ တိုုဟူးက ပိုုျပစ္တယ္လိုု႔ ခံစားရလိုု႔။ ကဲ ျပင္ဆင္လိုု႔
ျပီးရင္ ခ်က္မယ့္ အိုုးထဲကိုု ေရၾကိဳက္သေလာက္ထည့္။ (လွ်ိဳ႕ ဝွက္ခ်က္တခုုထပ္ေျပာျပမယ္ေနာ္ အိုုးထဲကိုု ေရထည့္ ျပီးရင္ ဆီ တစက္နွစ္စက္ေလာက္ထည့္လိုုက္ပါအံုုး အဲ့တာက ပဲကိုုပိုုညက္ေစတယ္ေျပာပါတယ္။ ပိုုအိတာေပါ့။) ျပီးရင္ အနွစ္ကိုု ျဖည္းျဖည္းခ်င္းေလာင္းပါ။ တျပိဳင္ထဲမွာ ေအာက္ကေန ေမႊေပးေနပါ။ ပံုုကိုုေသခ်ာၾကည့္ေနာ္။
ေတြ႔လား အေမ့လက္ ဝဝႀကီး။ ေနာက္ လွ်ိဳ႕ ဝွက္ခ်က္တခုု ထပ္ေျပာျပမယ္။ ေမႊတဲ့အခါ တဘက္တည္းပဲ ေမႊ ရပါမယ္။ clock wise or counter clock wise as you like but only one direction. နာရီလက္တံ အတိုုင္းပဲ လွည့္ျပီးေမႊေမႊ ေျပာင္းျပန္ပဲ ေမႊေမႊ ၾကိဳက္ရာ တဘက္တည္းကိုု ေရြးျပီး ေမႊပါ။ လက္သန္ရာေပါ့ေနာ္ ဘယ္ျဖစ္ျဖစ္ ညာျဖစ္ျဖစ္။ ဟိုုဘက္ေမႊလိုုက္ဒီဘက္ေမႊလိုုက္ေတာ့ မလုုပ္ပါနဲ႔။ လုုပ္ရင္ဘာျဖစ္မလဲ ဟုုတ္လား လုုပ္ၾကည့္ေလ
ေနာ္ ျပီးေတာ့ ကြန္မန္႔မွာ ျပန္လာေျပာျပ ဘာျဖစ္သလဲဆိုုတာေနာ္။ ဘာျဖစ္မလဲဆိုုေတာ့ အနည္းဆံုုးေတာ့ တီ့ ဘေလာခ္ ကြန္မန္႔ တက္တာေပါ့။ ညွင္းညွင္းညွင္း
ေတြ႔လား အိုုးကေသးေသးေလးပဲဆိုုေတာ့ ေရလဲ နည္းနည္းေလးပဲ ထည့္တယ္။ နွစ္ေယာက္စာပဲကိုုးေနာ္။ ပိုုတဲ့ အနွစ္ေတြကိုု ခ်န္ထားလိုု႔ ရပါတယ္။ ေနာက္တခါ ခ်က္ရင္ ျပန္သံုုးလိုု႔ရတယ္။ လွ်ိဳ႕ဝွက္ ခ်က္ေနာက္တခုုေနာ္။
ျပီးရင္ ေမႊေနတဲ့တေလ်ာက္လံုုး မီးကိုု ေအးထားပါေနာ္။ မီးေအးေလးနဲ႔ပဲ ေတာက္ေလွ်ာက္ေမႊေနာ္။ ျပီးလိုု႔ တိုုဟူး နွစ္ေတြပလံုု ပလံုုဆိုုျပီး ပြက္လာျပီဆိုုရင္ ရပါျပီ။ ေအာ္ေမ့သြားတယ္ ဆား နည္းနည္းထည့္အံုုးေနာ္။ နည္းနည္းပဲ ထည့္ေနာ္ ေနာက္ ပန္းကန္ထဲကိုု အစာပလာ ထည့္ရင္ ထပ္ထည့္အံုုးမွာဆိုုေတာ့ ေတာ္ၾကာ ငံကုုန္မယ္။ ဒီတခုုက ငံသြားရင္ အရင္လိုု ေရေရာလိုု႔မရဘူးေနာ္။
ကဲ တိုုဟူးနွစ္ေတာ့ရျပီ။ စားပြဲျပင္ၾကစိုု႔။ ေနာက္ထပ္ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္တခုု ထပ္ေျပာျပမယ္ေနာ္။ တခ်ိဳ႕က ေရစိမ္ကိုု
ျပဳတ္ျပီး တိုုဟူးေႏြးနဲ႔စားပါတယ္။ တခ်ိဳ႕က ညွပ္ေခါက္ဆြဲနဲ႔ စားပါတယ္။ ေရစိမ္နဲ႔စားတာက မန္းေလး လာရိႈးဘက္ ကပါ ရွမ္းေျမာက္ေပါ့။ တီတိုု႔ ရွမ္းေတာင္ဘက္ကေတာ့ ညွပ္နဲ႔ အစားမ်ားပါတယ္။ ေနာက္သူတိုု႔က အသားထည့္
ေလ့ရွိတယ္ တီတိုု႔က သက္သတ္လြတ္။ ၾကိဳက္သလိုုစားပါေလ။ အသားနဲ႔ စားခ်င္ရင္ေတာ့ အသားနွစ္ေလး ခ်က္ထားေပါ့ေနာ္။ ဒီမွာ ၾကည့္ခ်က္နည္းကိုု.....ဝက္နဲ႔ အမဲနဲ႔။ တီတိုု႔ကေတာ့ သက္သတ္လြတ္ပဲေလြးပါတယ္။
လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္ကဘာလဲဆိုုေတာ့ အမ်ားစုုက ေခါက္ဆြဲကိုုျပဳတ္ျပီးေတာ့ ပန္းကန္ထဲထည့္ ျပီးေတာ့ အေပၚကေန အနွစ္ေလာင္းၾကပါတယ္။ တီတိုု႔ကေတာ့ ေရစိမ္ဆိုုလဲ ျပဳတ္ျပီးေတာ့ ပန္းကန္ထဲမထည့္ပါဘူး စားမယ့္ ေခါက္ဆြဲ ကိုုျပဳတ္ျပီးရင္ တိုုဟူးနွစ္အိုုးထဲ ထည့္လိုုက္ပါတယ္။ ညွပ္ေခါက္ဆြဲဆိုုလဲ အဲ့အတိုုင္းေပါ့ စားသေလာက္ ကိုု ထည့္ လိုုက္ပါ။ ျပီးေတာ့ တိုုဟူးအိုုးထဲမွာ ခဏ ေမႊေပးလိုုက္ ေခါက္ဆြဲနဲ႔ အနွစ္ ေထြးေထြးေလးျဖစ္သြားမွာ အဲ့ေခါက္ဆြဲ
ေထြးကိုု ေကာ္ျပီး ပန္ကန္ထဲထည့္ပါ။ အဲ့တာဆိုု ေခါက္ဆြဲၾကိဳၾကားထဲထိ တိုုဟူးအနွစ္က ေရာက္သြားတဲ့ အတြက္ ပိုုစားေကာင္းပါတယ္။ ျပီးရင္ေတာ့ အစာပလာထည့္ပါမယ္။ က်န္ယိုု႔ အငံအမဲ ကိုု နည္းနည္းထည့္ပါ။ အျပစ္အခ်ိဳ လဲတခ်ိဳ႕ကထည့္ၾကတယ္ ၾကိဳက္တတ္သလိုုေပါ့ေနာ္။ တီတိုု႔ကေတာ့ အငံပဲ စားတယ္ေနာက္ သိပ္အရမ္းျပစ္တာ မသံုုးဘူး။
ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ ေနာက္ ပါေကာ္ေျခာက္ေကာ့လိုု႔ ေခၚတဲ့ တရုုတ္မဆလာ ဆီခ်က္ ထည့္။ ေနာက္ ေျမပဲဆံေလးေတြ ေထာင္းထားတာထည့္ နံနံပင္ေလးအုုပ္လိုုက္ရင္ အရသာရွိတဲ့ အိမ္ခ်က္ တိုုဟူးေႏြးတပြဲ ရပါျပီ။ တြဲဘက္စားဖိုု႔အခ်ဥ္ကေတာ့ ရွမ္းခ်ဥ္ေလးကိုု ဆား အခ်ိဳမႈန္႔ နည္းနည္း နယ္ ျပီး နံနံပင္ အုုပ္လိုုက္ရင္ကိုု အိုုအိရွိ စူပါရွယ္ ေကာင္းမွေကာင္းပါပဲ။ ရွမ္းခ်ဥ္တည္နည္းကိုုေတာ့ ဒီမွာ ၾကည့္ေနာ္။
ကဲဒီေလာက္ဆိုု ေတာင္းဆိုုထားတဲ့ ေအးစုုစံနဲ႔တကြ က်န္တီ့ ဟင္းခ်က္ပရိတ္သတ္ အားလံုုး ေက်နပ္ၾကမယ္ ထင္ပါတယ္ေနာ္။ မနက္စာေလးတခုု လြယ္လြယ္ခ်က္စားလိုု႔ရတာေပါ့။ အီၾကာေကြးေလးရွိရင္ ပိုုေတာင္ေကာင္း
ေသးတယ္။ တီ့အမ တေယာက္ဆိုု သူက တိူဟူးေႏြးကိုု ေခါက္ဆြဲနဲ႔မစားပဲ အနွစ္ကိုုပဲ အစာပလာ မ်ားမ်ားထည့္
ျပီးေတာ့ အီၾကာေကြးကိုု အတံုုးေလးေတြ ျဖတ္ျပီး ကေလာ္စားပါတယ္။ အဲ့လိုု စားတာလဲ တမ်ိဳးေကာင္းတာပါပဲ။ ၾကိဳက္သလိုုေပါ့ေနာ္။
A Chen
12:59 PM
Friday
30th Mar 2012
Juliana Hotel
Phnon Penh
Cambodia
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ခုေလးတင္ပဲ အိမ္မွာ တို႔ဟူးေႏြးလုပ္စားခဲ႔တယ္ ။ တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္ေနာ္။ မေန႔ကပဲ Luke Nguyen ရဲ႔ ရိွဴးမွာ အင္းေလးက တို႔ဟူးေႏြးလုပ္နည္း ရိုက္ၿပလို႔ စားခ်င္တာနဲ႔ လုပ္စားလိုက္တာ။ တို႔ကေတာ႔ ၾကက္သားေလးနဲ႔ သတ္သတ္မလြတ္ဘူး တီခ်မ္းတို႔လို။
ReplyDeleteတီခ်မ္း...,
ReplyDeleteSince u r in Cambodia, come to Vietnam. Its very near. Come come... I will be ur tourist guide..
စားခ်င္ထွာ။ သူမ်ားေၿပာလုိ႔ ၾကားဖူးပါတယ္။ လက္၀ဲ လက္ယာ ႏွစ္မ်ိဳးလံုးေမႊရင္ ဘာၿဖစ္မယ္ဆိုတာ။ လုပ္နည္းအတြက္ ေက်းဇူး။
ReplyDeleteေက်းဇူတင္ပါတယ္ တီခ်မ္း
ReplyDeleteတီခ်မ္းက ေအးစုစံ ရဲ႕ ၾကားဆရာ သင္ဆရာ ၿမင္ဆရာ ဆရာ႕ ဆရာ ဆရာပါ (ဟင္းခ်က္နည္း သက္သက္ပါ )ဟိ ဟိ
လက္ဝဲ လက္ယာ ေမႊရင္ဘာၿဖစ္ လဲ ေၾကား ဦးေလ.. .
တီခ်မ္း အခုျမန္မာျပည္မွာ .com မေျပာင္းလဲ ဘေလာ႔ဂ္ ေရးလို႕ ရေနၿပီ ဘေလာ႔စေပါ႔ က ပိတ္မထားေတာ႔ဘူးေလ ေအးေဆးဘဲ ဘာမွ မေျပာင္းနဲ႕ ဒီတုိင္း သာလာခဲ႔ စာတင္လို႕လည္း ရပါတယ္ အခု နဲနဲေတာ႔ ေကာင္းေနပါၿပီ
ReplyDeleteခင္မင္တဲ႕
T Chen,
ReplyDeleteI absolutely love reading all of your blog posts. Your unpretentious way of writing, step-by-step recipes & sense of humour really make my day & night. Thank you.What an amazing talent you have.. Way to go!!!
Hi Ti Chan, Which bean should i use? chick pea or yellow pea? I am going to buy in Indian Grocery store and i don't know which one? thanks
ReplyDeleteကုုလားပဲ
Deleteတီခ်မ္း
ReplyDeleteရွမ္းျပည္ဖက္ သြားေနမွာကိုအားက်တယ္
Zune